Почит пред първия кмет на Разград в навечерието на Деня на българската община и местното самоуправление

По дългогодишна традиция в навечерието на 12 октомври – Деня на българската община и местно самоуправление – ръководството и служителите на Община Разград почетоха паметта на първия кмет на Разград Георги Попов.

YouTube

Директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова припомни, че паметната плоча е поставена на мястото, където е бил домът на първия разградски градоначалник. Тя припомни и неговия принос в обществения живот на региона. Георги Попов е бил ученик на възрожденеца Никола Икономов. Доброволец е в Кримската война при обсадата на Силистра. Търговец с новаторски за времето си подходи по европейски образец. Един от инициаторите на градежа на църквата „Св. Николай Чудотворец“. След Освобождението Георги Попов е избран за председател на Градския съвет, а по-късно и за депутат в Учредителното Народно събрание.

Кратката церемония в негова памет продължи с минута мълчание, след което венец пред паметната плоча поднесоха Кметът Добрин Добрев и заместник-председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, а цветя – заместник-кметовете Полина Иванова, Зорница Евгениева и Елка Неделчева, секретарят на Община Разград Нели Добрева, служители в Общинска администрация.

Таня Тодорова покани присъстващите да посетят най-новата изложба, подредена в Етнографския музей в памет на майстора на керамиката Ели Неделчева.

По-късно в административната сграда Кметът Добрин Добрев поздрави служителите в Община Разград с предстоящия празник с пожелания за здраве, лично щастие, енергия за нови професионални успехи в отговорната им работа и удовлетворение от постигнатото.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе