Шестото издание на празника „Тиквендюл“ се проведе в кубратското село Юпер

За шести път, в кубратското село Юпер се проведе празникът „Тиквендюл“, който обединява любители на есенните дарове – тиквата и дюлята. Събитието, което популяризира традиционните кулинарни умения в приготвянето на ястия с тези плодове, привлече многобройни гости и участници от региона.

Организацията на събитието беше дело на Народно читалище „Напредък 1915 – с. Юпер“, ръководено от Румяна Минчева, в сътрудничество с Община Кубрат. Сред официалните гости бяха кметът на общината Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Нуршен Халилова, кметът на село Юпер Добринка Димитрова, както и Даниела Петрова и Тодор Иванов от РЕКИЦ „Читалища“. Присъстваха също завеждащият отдел „ПКСДТО“ Здравко Вутов, общински съветници и други официални лица, жители и гости на селото.

YouTube

Тазгодишното издание на „Тиквендюл“ включваше конкурс в няколко категории и богата фолклорна програма. Над 150 участници от повече от 10 населени места в Североизточна България взеха участие, като голяма част от тях представиха кулинарни изкушения и музикални изпълнения.

Фолклорните изяви включваха представяния на групата за автентичен фолклор „Настроение“ към НЧ „Напредък“ – Юпер, групата „Русчуклийска китка“ от Русе, самодейци от НЧ „Просвета – 1919“ – село Пороище, както и индивидуални изпълнения на млади таланти от НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Кубрат. Особено впечатляващо беше участието на групата за автентичен фолклор „Долапчани“ от Русе и клуб „Сръчни ръце“ при НЧ „Светлина – 1928“ – село Хотанца. Поздрави към присъстващите отправиха и децата от детските групи „Моливко“ и „Пчеличка“ към ДГ „Щастливо детство“ – Кубрат с директор Душка Петрова.

Всички участници в кулинарния конкурс получиха грамоти, а победителите в различните категории бяха удостоени с парични награди. Празникът „Тиквендюл“ за пореден път доказа, че традициите и любовта към родните кулинарни специалитети могат да обединяват хората и да поддържат живи културните ценности на региона.

„Тиквендюл“ не е просто празник на вкуса и кулинарията, той е символ на силата на общността и на духа на българските традиции. Събитието събира хората в Юпер не само за да празнуват даровете на есента, но и за да укрепват връзките помежду си, предавайки традициите на младите поколения. Този фестивал е истинско доказателство, че обичаите и културата на България са жива сила, която може да събира и вдъхновява хора от всички възрасти.

С всяко издание „Тиквендюл“ затвърждава ролята си като културен център за региона и оставя топли спомени у всички, които са част от това изключително преживяване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе