Дъщерята на първата и единствена досега жена кмет на Разград – Маринка Ангелова, дари държавните отличия на майка си на музея

Достоен за уважение и подражание жест стори Милена Георгиева Терзиева – дъщеря на първата и единствена досега жена кмет на Разград Маринка Ангелова. Тя дари на Регионалния исторически музей държавните отличия на майка си – ордени и медали, както и значки, плакети и отличителни знаци – общо 41 на брой, присъдени й за активната й обществена дейност. Сред тях са: Орден „Кирил и Методий – I степен”, Орден „Девети септември – I степен”,  Народен орден на труда, Медал „1300 години България”, „Юбилеен медал „Георги Димитров”, „Почетен знак на Разград“.

Милена Терзиева получи лично в дома си в столицата Удостоверението за дарение от директора на РИМ – Разград Таня Тодорова.

YouTube

Дъщерята на Маринка Ангелова и Георги Терзиев живее в София от 1976 година, когато след дипломиране в гимназия става студент. Завършила е Българска филология в Софийския университет „Климент Охридски“. До промените в държавата през 1989 г. работи в голяма научна библиотека, а след това – в „Социални грижи“ в община „Студентска“ , а от 2006 г. до пенсиониране си – като литературен сътрудник в БНР.

По време на срещата си с Таня Тодорова тя разказа спомине за родителите си, за детството и си и силната й връзка с Разград. Милена Терзиева определя себе си като едно от най-щастливите деца в света, за това, че е дъщеря на Маринка и Георги Терзиеви, дарена с много любов, пораснала в много спокойна атмосфера, възпитана в скромност и без демонстрация на това кои са и какво работят мама и тати, който е по онова време е секретар на ОК на БКП.

„Майка ми беше изключителна жена и личност – в детството ми пример за подражание, а в младежките ми години – най-добър приятел. Заедно с баща ми бяха изключително грижовни родители, много влюбени един в друг и в същото време бяха всеотдайни и в работа си. Хора с твърди принципи и ценностна система“, казва Милена Терзиева.

Оценява стореното от майка й за Разград като много значимо – озеленяването на града, изваждането на ромите от бордеите и изградените им нови къщи на „Южен булевард“, цялостното обновяването на центъра.

Маринка Ангелова е кмет да Разград два мандата: 1962-1969 година. Точно през тези години Разград става в буквален и преносен смисъл зелената столица на Лудогорието. Застроява се и модернизира основно главната улица /бул. „Ленин“, днес „България“/. Построени са и повечето жилищни сгради в останалата централната градска част. Основно се благоустрояват и канализират крайните квартали без изключение. Изцяло се обновява и районът около „Южен булевард“. Изградени са детски градини, асфалтирани са десетки на улици. По време на нейното управление се изграждат Младежкият дом, Автогарата, Колодрумът. Построени са нови пътища до селищата на общината…

Девизът на Маринка Ангелова е: „Разград – истинска градина – с чисти и озеленени улици и квартали!“, а градският фолклор ражда популярния сред разградчани израз: „Град градинка – с кмет Маринка!“.

Родена на 01.08.1923 г. в с. Пороище. Средното си образование завършва в Разградската гимназия в 1942 г. Става волнонаемна учителка в селата Сваленик и Костанденец. На 01.10.1944 г. постъпва доброволка в Отечествената война в XII гвардейска дружина в Разград, а после в Шумен.

През 1962 г. е избрана за председател на Общинския народен съвет /кмет на Разград/.

Маринка Ангелова е Почетен гражданин на Разград, удостоена е  със званието с решение на ОбС на 9 октомври 2000 г.

Отива си от този свят на 18.07.2009 г. в София, след кратко боледуване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе