Наистина ли е полезна водата с лимон?

Лимоновата вода се превърна в малко прищявка в сферата на здравето и фитнеса с твърдения, че помага за отслабването, храносмилането и осигурява витамин С в диетата ви. Но трябва да се има предвид че не всичката разпространена информация е вярна. Както всяко едно нещо, пиенето на лимонената киселина си има и своите недостатъци.

В тази статия се използват различни източници, за да се разгледа по-отблизо въздействието на лимоновата вода върху вашата диета.

YouTube

Какво е лимонена вода?

Лимоновата вода може да бъде охладена с лед или в чаша с преварена вода, но най-важното е, че лимоновата вода е просто вода, смесена със сок от пресен лимон. Количеството лимон във водата зависи от вас, в зависимост от вкуса и предпочитанията ви.

Някои хора добавят повече от лимонов сок към водата си, за да създадат детоксикационна напитка или да извлекат ползите от други естествени съставки като мента, мед или куркума.

Някои хора са интегрирали лимонена вода в рутината си поради твърдения, че тя помага да се събудят тялото и ума. Което е напълно възможно, понеже съществуват изследвания които твърдят че витамин C  може да ви помогне да замените кафето сутрин. А ако не сте толкова голям любител на киселите лимони, може да пробвате с портокали, които също имат голямо количество витамин C. Поради наближаващия студен сезон, настъпва и тяхния сезон, например може да разгледате чудесни намаления  в кауфланд брошура, където ще намерите качествени цитруси на земни цени.

Хранителна информация

Не е изненадващо, че лимоните не са основен източник на протеини или мазнини. Лимонът обаче е 10% въглехидрати и 88-89% вода.

100 г изцеден лимон има около 29 калории, 50 мг витамин С и 140 мг калий, според bbteam.

Препоръчителният дневен прием на витамин С за възрастен е между 65 и 95 mg на ден.

На здрава жена се препоръчва да приема 75 мг витамин С на ден – така че един 48 г лимон доставя около 30% от препоръчителната дневна доза. Половин чаша лимонов сок може да осигури около 30 mg витамин С, около 40% от препоръчителния дневен прием.

Една порция лимонов сок, разреден във вода, няма да ви осигури много хранителни вещества, но все пак е здравословна напитка с ниско съдържание на захар, която може да осигури на вашата диета витамин С.

Важно е да се отбележи, че хранителната стойност на чаша вода с лимон зависи от това колко лимонов сок се смесва и колко чаши се консумират всеки ден. А тук по долу ще споменем главните ползи от лимонената вода

1. Насърчава хидратацията

Има много статистики и изчисления в интернет казвайки колко вода трябва да се консумира дневно. В никакъв случай не казваме че те са грешни, но приема на определено коаличество вода се повлиява от много различни фактори, като например физическото движение, възрастта, теглото и т.н.

За тези, които искат да си добавят малко вкус към водата, лимоновата вода е чудесен източник на течности, защото е освежаваща и има страхотен свеж вкус.

2. Водата с лимон освежава дъха

Точно както лимоните са чудесни за почистване у дома, лимонената вода също може да помогне за лошия дъх.

Пиенето на вода с лимон сутрин или след хранене (където може да сте консумирали някои вонящи съставки като чесън или лук) може да помогне за премахване на лошия дъх, причинен от бактерии, и при сухота в устата.

3. Помага при лечение на камъни в бъбреците

Лимонът е цитрусов, а цитрусовите съдържат лимонов, който прави урината по-малко киселинна и дори може да помогне за разграждането на малки камъни в бъбреците, когато се консумира.

4. Добавя антиоксиданти и флавоноиди

Витамин С е мощен антиоксидант, а също и източник на флавоноиди-растително съединение, което има антиоксидантни свойства и противовъзпалителни ефекти.

Антиоксидантите помагат да се защитят клетките на тялото ви от увреждане, като абсорбират свободните радикали, които са съединения, които могат да причинят заболявания, диабет, затлъстяване и други болести.

5. Митовете за лимонената вода

Въпреки че има няколко ползи за здравето на лимоновата вода, подкрепени от науката и изследванията, има няколко ползи, често свързани с лимонената вода, които не са медицински проверени.

1-ви мит: Лимонената вода може да ускори отслабването и да засили метаболизма ви

Твърдението, че лимоновата вода може да ускори процеса на отслабване, е завишено твърдение. Разбира се, самата вода може да ви помогне да отслабнете – това е естествено средство за потискане на апетита, помага за увеличаване на броя на изгорените калории и помага за премахване на отпадъците от тялото – но самата вода с лимон не събира специални хранителни вещества, за да помогне за това колко бързо губите тегло.

Тъй като лимонът съдържа пектин, разтворимо влакно, той може да ви накара да се чувствате сити за по -дълго време, но фибрите се намират само в кората. Това не ви помага, когато основното свойство на лимоновата вода е лимонов сок.

2-ри мит: Лимоновата вода не влияе на зъбите ви

Докато пиенето на вода с лимон като цяло е безвредно, има няколко риска, които трябва да знаете.

Ако се консумират в големи количества, някои хора със слаб емайл може да искат да избягват големи количества цитрусова и лимонена вода, тъй като тя е кисела. С течение на времето лимоните могат да увредят зъбния емайл.

Изплакването на устата след пиене на вода с лимон или използване на сламка са превантивни мерки за защита на вашия емайл.

3-ти мит: Лимонената вода променя рН в тялото ви

Тялото използва три механизма за балансиране на вашето рН: буферни системи, дихателен контрол и бъбречен контрол. Не е необходимо ръчно да регулирате рН на тялото си, освен ако не сте болни, след което трябва да потърсите консултация с Вашия лекар.

Заключение

Пиенето на вода с лимон може да подпомогне хидратацията и да повиши витамин С в тялото ви. Пиенето й е освежаващо и може да помогне да се предпази човек от захарни, калорични напитки. Но това не означава че той ще реши всичките ви излекува от всички проблеми. Правилното хранене и физическото движения са на първо място.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе