Оперативният щаб за бедствия и аварии с решение за почистване на пречещи на движението дървета

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен ръководи свикано от него заседание на Оперативния щаб за преодоляване на бедствия и аварии днес. Дискусията завърши с решение Северноцентрално държавно предприятие-Габрово да предприеме мерки по прочистването на крайпътните дървета и клони, които са надвиснали над шосетата и пречат на движението. Това създава пречки и на снегопочистващата техника – обясниха от Областно пътно управление.
Според информация на Областния съвет по сигурност, изнесена по време на заседанието, към 10 часа без електричество са 8 села в община Самуил, 3 в община Исперих и 4 в община Лозница. Най-сериозна е аварията при далекопровода край Ножарево, който е повреден поради паднали върху него дървета, от „Електроразпределение Север“ са уверили, че очакват аварията да бъде отстранена до довечера. Техен представител не присъства на заседанието, тъй като пострадал леко при катастрофа край Пороище.
38 машини чистят по пътищата на Лудогорието – съобщи директорът на ОПУ инж. Людмил Янев. Постепенно отпадат обявените от през нощта ограничения за тежкотоварни автомобили над 12 тона. Те вече могат да пътуват към Русе, очаква се скоро да отпадна ограничението и към Търговище и Попово.
Директорът на Центъра за Спешна медицинска помощ д-р Николай Йоцов съобщи, че за последното денонощие екипите са приели 30 сигнала, всички са обслужени без забавяне.
Готовност за съдействие при необходимост в своята сфера заявиха представителите на ИА“Автомобилна администрация“ и Български Червен кръст.
От РД“Пожарна безопасност и защита на населението“ информираха, че и тяхната техника е в готовност, на този етап най-честите сигнали са за паднали дървета и клони върху шосетата.
В Ясеновец е прекратен учебният процес поради липса на отопление – съобщи заместник областният управител Евгени Драганов информация, получена от Регионалното управление на образованието в Разград. Намалени са часовете в Дянково и в Кубрат.
Освен да се призове СДП-Габрово да прочисти дърветата край пътя, Оперативният щаб излезе с апел и към гражданите да шофират внимателно, а по възможност да избягват пътуванията. Само за час в района има две катастрофи – съобщи Божидар Божков от ОДМВР-Разград.
Областният управител Гюнай Хюсмен информира още, че по молба на ръководството на ПФК“Лудогорец“ е оказал съдействие в организирането на почистването на снега на част от терените на Тренировъчната база на клуба. Там в момента за приятелска среща в петък се подготвят мъжките национални отбори на България и Босна и Херцеговина. Създадена е организация ученици от горните класове в Спортното училище да участват в почистването. В началото на работния ден пък в почистването на снега пред сградата, в която се помещава Областна администрация, се включи и заместник областният управител Евгени Драганов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе