Дебютен роман на Миланка Михайлова бе представен в Исперих

Макар акустиката да е известна като наука за звука и трептенията, в дебютния си роман Миланка Михайлова преминава отвъд законите на физиката, в полето на философията и историята, долавяйки „Акустиката на сърцето“. Новата книга на обичаната исперихска поетеса е логично и очаквано продължение на творческия ѝ път, след стихосбирките „Танцуваща бреза“ (2004), „Повика някой моето име“ (2019) и белетристичния сборник „Кръстопътища“ (2020).

YouTube

Премиерата на романа „Акустика на сърцето“ бе в рамките на Майските празници в Община Исперих. Събитието е по инициатива на Общинска библиотека „Петя Йорданова“. В зала 1 на Народно читалище „Съзнание 1891“ – Исперих се събраха приятели, близки и колеги – почитатели на творчеството на Миланка Михайлова. Задълбочената рецензия на Стоянка Пешева, преподавател по български език и литература, постави начало на срещата разговор. Откъс от романа „оживя“ през гласа на Радка Спасова и предизвика първите читатели да споделят емоциите си, а бъдещите – с интерес да разгърнат страниците му. Поетесата Гюлсер Мазлум, първи председател на Литературен клуб „Петя Йорданова“ – Исперих, определи „Акустика на сърцето“ като философски роман за времето, базиращ се на исторически факти и краеведски проучвания. Както самата авторка сподели, книгата е плод на любовта ѝ към литературата и музиката, но и към загадките от миналото на родния край. Тя благодари на Живка Михайлова, дългогодишен музеен специалист, за неоценимата помощ в процеса на написване на творбата, чийто сюжет се разгръща на фона на проучванията в Археологически резерват „Сборяново“ край Исперих, а героите успяват да се докоснат до непреходното творение на древните гети – Тракийската царска гробница при село Свещари.

Събитието бе уважено от представители на общинската администрация и културните институции в града, както и от творци от местния литературен клуб. Гости бяха Аксел Кючюк, зам.-кмет на Община Исперих, и Бейти Бекир – председател на Общинския съвет.

д-р Веселина Белева

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе