Безплатно чипиране и регистриране на домашни кучета от началото на юни в Разград

В началото на месец юни започва кампания за безплатно чипиране и регистриране на домашни кучета в община Разград. Как да се организира и проведе кампанията обсъдиха на работна среща заместник-кметът на Община Разград Зорница Евгениева и управителят на Приюта за бездомни животни и скитащи кучета д-р Чавдар Черников.

Чипирането ще се извършва в работни дни след предварителна уговорка на телефона на Приюта – 084 248 868. Кампанията ще продължи 3 месеца, стартира в първия работен ден на месеца – 3 юни.

YouTube

Чипирането на домашни кучета е безопасна за животните процедура, тя е задължителна по два нормативни документа – Закона за защита на животните(чл.37) и Закона за ветеринарномедицинската дейност(чл. 174). На кучето се поставя микрочип, който съдържа 15-цифров уникален код. Срещу този код в системата на Българската агенция за безопасност на храните(БАБХ) се въвеждат както данните за собственика, така и за кучето. Данните, въведени в системата ВетИС на БАБХ за животните, съдържат сведения за манипулации, ваксинации, обезпаразитявания и т.н., извършвани от съответните ветеринарни лекари и се превръщат в своеобразен медицински картон. По микрочипа може да се установи собственика при намиране на изгубен домашен любимец. При кражба може да се проследи и дали кучето е изнесено в чужбина. Сред предимствата на чипирането на кучета е и изискването в чужбина да се пътува само с животни с микрочип, ваксини и паспорт.

Сред поводите за стартиране на безплатната за собствениците на кучета кампания, която се финансира от бюджета на Община Разград, са сигнали от кметове на населени места. Според тях част от домашните кучета са регистрирани по стари нормативни процедури преди въвеждането на паспорти и чипове за животните и, когато животното умре, ветеринарните лекари няма как да издадат бележка за отписването им от регистрите, по този начин продължават да се начисляват данъци на собствениците.

Безплатното чипиране ще се извършва в Приюта за бездомни животни и скитащи кучета, който се намира на ул. „Костур“30 в Разград. Повече информация за дейността му вижте на интернет сайта на Приюта.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе