Десетокласници от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ „осъдиха“ на 7 години „лишаване от свобода“ 20-годишен за трафик на непълнолетна ученичка

Симулиран съдебен процес се разигра днес в зала №1 на Районен съд – Разград. Участниците в наказателното производство – ученици от 10 „а“, „б“, „в“ и „г“ клас на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ Разград се подготвяха повече от месец под вещото ръководство на административния ръководител-председател на Районен съд – Разград съдия Нели Генчева, съдиите Доротея Иванова и Николай Борисов, заместника на административния ръководител – заместник-районния прокурор на Районна прокуратура – Разград Десимира Недкова и прокурор Зорница Цветкова. Средношколците имаха възможност да се запознаят и с работата на съдебната охрана, след което сърцато пресъздадоха цялото съдебно производство.

Процесът бе образуван по внесен от Районна прокуратура – Разград обвинителен акт срещу 20-годишен мъж, занимаващ се със сводничество, който заедно със своя баща и братята си осъществявал престъпна дейност на територията на Германия свързана с трафик на момичета с цел сексуална експлоатация, както и разпространение на наркотични вещества.

YouTube

Пострадалата – 16-годишна ученичка в Езиковата гимназия се запознала с подсъдимия при едно излизане по Коледните празници на 2023 година. Започнали да си пишат и да се чуват по телефона. Подсъдимият я убедил, че изпитва силни чувства към нея, като намеренията му били да я транспортира до Берлин и да работи за него като проститутка. Влюбена до уши, без да се замисли, тя се съгласила да му отиде на гости през пролетната ваканция. След като родителите й не й позволили да отиде на тази малка екскурзия, тя взела необходимите документи, малко дрехи и в уречения ден и час се качила в автомобила на мъжа и потеглили към Берлин. След пристигането й в Германия я настанили в къща, в която имало доста мъже и жени, които изглеждали подозрително и разбрала какво се очаква от нея. След като отказала да проституира била директно заплашена, че ще бъде пребита и убита, и никой няма да я намери.

Междувременно майката на момичето подала сигнал в полицията за изчезването й. След бързи и координирани действия на българските и германските полицаи, пострадалата била намерена упоена с наркотично вещество два дни по-късно в Берлин. Подсъдимият бил задържан в изпълнение на издадена Европейска заповед за арест, екстрадиран в България и изправен пред съда.

За всички тези обстоятелства в съдебната зала бяха разпитани седем свидетели и изслушани две вещи лица – психолог и психиатър.

След разказите на свидетелите, представянето на експертизите и съдебните прения, съдът призна 20-годишния подсъдим за виновен за това, че за времето от 25 декември 2023 г. до 31 март 2024 г. в град Разград и в град Берлин /Федерална република Германия/, в условията на продължавано престъпление, чрез въвеждане в заблуждение и използване на принуда набрал, транспортирал през границата на Република България и приел непълнолетно момиче с цел да бъде използвано за развратни действия, независимо от съгласието й.

За извършеното престъпление съдът му наложи наказание 7 години „лишаване от свобода“, което да изтърпи ефективно при първоначален строг режим. Осъди го да заплати на пострадалата сумата от 1300 лева обезщетение за причинените имуществени вреди и сумата от 3 000 лева за причинените неимуществени вреди ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателното плащане на сумата.

След приключване на симулирания съдебен процес съдия Доротея Иванова изказа своята огромна благодарност към учениците за реализирания съвместен проект, за отзивчивостта и проявеното от тях старание. Тя им връчи удостоверения от Висшия съдебен съвет за активно участие и отлично представяне.

Днешният симулиран наказателен съдебен процес се проведе в рамките на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе