Красив финал на „Белите нощи на Разград 2024” с дрон шоу в небето над Абритус (ВИДЕО)

100 дрона се подредиха в небето над Абритус в различни символи и надписи, характерни за Разград. Това стана на финала на фестивала на материалното и нематериално наследство „Белите нощи на Разград 2024” в понеделник вечерта.

YouTube

По традиция втората от двете „Бели нощи” се случва в археологическия резерват „Абритус”. Тази година разградчани отново имаха възможност да видят уникално съкровище, намерено по българските земи. В Интерактивния музей, част от Регионалния исторически музея, бяха изложени 13 златни съда – Вълчитрънското съкровище от фонда на Регионален исторически музей-Плевен. То е намерено преди точно 100 години и се смята, че е най-голямото,  открито в България, теглото му е  над 12 кг. Датирано е от XIV-XIII век пр. н. е. или от края на бронзовата епоха. Част от съдовете имат формата на диск или на капаци, други са чаши, а единият е съставен от три скачени съда с обща дръжка. Стотици разградчани разгледаха с интерес златното съкровище, особено за децата бяха интересни и експонатите и игровите елементи в Интерактивния музей.

Началникът на отдел „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Разград Катерина Ганева откри следващото събитие от културния фестивал – концерт на група „12 BAR BAND“ – с благодарност към музейните работници от Регионален исторически музей, ангажирани през двете „Бели нощи на Разград” с организацията на проявите. Двама от членовете на бандата са разградчани – Светослав Петров и Пламен Панков – и за тях концертите в родния град са особена тръпка. Пред разградската публика под звездите и след колоните на древния Абритус те изпълниха джаз, блус и рок парчета. Публиката аплодира песни на: Франк Синатра, Дюк Елингтън, „Бийтълс”, Литъл Ричард, „Ролинг Стоунс” и други.

Зрители тази година имаше не само на подредените столове и пейки между стените на древната крепост, но и по съседните хълмове, а и по самите стени.

След аплодисментите към рок бандата зрителите останаха впечатлени и от десетминутното Светлинно дрон шоу „Абритус”, създадено по поръчка на Община Разград. Мечове, като тези, с които римляните са се били по нашите земи, Златния Пегас, колоните на Абритус, както и надписи „Разград” и „Абритус” се разходиха в небето над римската крепост, осветени в различни цветове и бързо преобразувайки се в различни форми.

https://www.youtube.com/watch?v=itWwDV7tJoA

И на Абритус имаше дарителско кутии в подкрепа на Антония Марчева – майка на едногодишно дете, която е с диагноза Аплазия на костен мозък и сумата за лечението й е непосилна за нейното семейство. На тръгване от крепостта мнозина откликнаха на призива да помогнат на младата жена и пуснаха банкноти в кутията. Кутиите от всички къщи музеи и от Абритус ще бъдат предадени в следващите дни на организаторите на инициативата. Такава дарителска кутия има и на входа на Община Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе