Кметът на Разград представи програмата за предстоящото издание на Панаира на киселото мляко (ВИДЕО)

Кметът на Община Разград Добрин Добрев покани жителите и гостите на Разград на 22-рото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. „Това е своеобразна кулминация в културния ни календар, с което  Община Разград много се гордее и сме щастливи, че през годините се превърна в традиционно многообразно и колоритно събитие, което привлича участници от всички континенти“ – заяви Кметът Добрин Добрев.

Панаирът на киселото мляко тази година ще се проведе от 21 до 23 юли. Разград ще има гости от почти всички континенти на Земята – само без Антарктида и Австралия. На вечерните концерти в трите панаирни дни ще танцуват представители на 10 държави: Турция, Румъния, Грузия и Кипър от Европа, Уругвай от Южна Америка, Мексико от Северна Америка, Китай и Тимор Лесте от Азия и Коморски острови от Африка. В концертите участват и български състави. Тази година с нов концерт ще гостува на разградската публика Фолклорен ансамбъл „Тракия“, ще видим и част от разградските състави: Капански ансамбъл с формациите ДТА“Лудогорче“ и СФ“Лудогорска младост“, състави към НЧ“Напредък 1901“, ДТШ“Хорце“ и Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД.

YouTube

На тазгодишния панаир ще има чуждестранно участие и сред занаятчиите. Заявление е подал майстор на бижута от кристали и метал от Перу. Хавиер Маурисио Аленкастре Гонзалес живее в София, но е родом от Перу.

110 са занаятчиите, чиито произведения ще видим по щандовете в централната част на града. Сред занаятите са: художествена обработка на дърво, обработка на тъкани, изработка на накити, художествено леене, керамика, плетива, дърворезба, плъстене, декупаж и декорация, изработка на национални кукли, изработка на национални костюми, иконопис, моделиране на кукли от пясък, изработка на декоративни свещи и сапуни и много други. Занаятчиите са от всички краища на страната: Хасково, Стара Загора, Троян, Елхово, Бургас, Варна, Казанлък, Русе, Габрово, Сливен, Разград и други.

На търговските щандове ще представят своя продукция и 11 производители на мляко и млечни продукти, те са от Левски, Ловеч, София, Кубрат, Езерче, Осенец, Дряновец, Стражец и Гецово. Те ще участват в конкурс за най-добър производител на млечни продукти под надслов „Баш Майстор“. Продуктите, които са произвели, ще се оценяват от професионално жури, но ще има и награда на публиката. В първия ден на Панаира на Фейсбук страницата на Община Разград ще бъдат качени снимки на всички производители с кратка информация. Любимият на публиката производител ще бъде определен според броя харесвания и ще бъде обявен на третия ден от Панаира, по време на откритата сцена „Талантите на Лудогорието“.

Щандове ще имат и трима производители на месни продукти, както и още 20 производители на други хранителни стоки: мед и пчелни продукти, тахан халва, ядки, сушени плодове, подправки, конфитюри, лютеници, разядки, ябълков оцет, биошафран и други. На 8 щанда ще се продават билкови масла и козметика, както и зеолит.

Както на всички организирани през последните години от Община Разград събития се предоставя безплатно площ за представяне на каузите на няколко благотворителни организации и сдружения. Тази година това ще са: Сдружение „Жанета“, Център „Подай ръка“, Сдружение „Диабет“, каузите „Заедно за Ачо“, „Приятели на Антония Марчева“.

Официалното откриване на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти е в 18,30 ч. на 21 юли, следващата неделя. Дефилетата на танцовите състави в трите дни започват в 20,00 ч. от площад „Независимост“ към площад „Момина чешма“, концертите на Ларгото са от 20,30 ч. В програмата са включени и традиционните събития: изборът на Кралица на киселото мляко ще е в първия ден, във втория ще се проведе Детска работилница „Първи стъпки в занаята“, за която е необходимо предварително записване на тел. 0876978237. В понеделник ще е и забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор“. Във вторник ще е детският пленер по рисуване, за него също е необходимо предварително записване – на тел. 0889358192. В същия ден – от 18,30 ч. на площад „Независимост“ ще се проведе Открита сцена „Талантите на Лудогорието“, на която ще се даде възможност за изява на талантливи индивидуални изпълнители, колективи, детски фолклорни състави, клубове за народни танци.

По време на Панаира ще ни гостува тричленна делегация от молдовския град Стаучени. Припомняме, че на заседание на Общинския съвет бе одобрено Споразумение за партньорство и сътрудничество между побратимените градове и побратимяване между Кметство Стаучени(Община Кишинев) и Община Разград. Церемонията по подписване на Споразумението ще се проведе на  22 юли. Делегацията от Стаучени се води от кмета Александр Ворнику, в нея участват и двама общински съветници.

Ще ни гостува и официална делегация от дългогодишния ни град-побратим в Турция Авджълар. Тя ще е петчленна, водена от двама заместник-кметове – Мехмед Мандаки и Есма Йозкан. В нея участват и: Ферди Камбероуглу – общински съветник, Хюлия Алтън – експерт международни връзки и Месут Гюлшен – Директор на дирекция „Култура и социални дейности“.

Очаква се потвърждение и от делегация от румънския град-побратим Кълъраш.

Сред официалните гости на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще е и председателят на УС на Националната секция на CIOFF България Емил Павлов. От 2011 г. разградският Панаир е с престижния статут „Международен Фестивал на CIOFF“, първоначално за 10 години, а през 2021 г. статутът от акредитираната към Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО бе продължен за още 10 години.

„Заповядайте на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти!  Горещите юлски дни ще са изключително цветни и интересни, жителите и гостите на Разград ще се насладят на множество събития, ще имат възможност да си купят продукти от занаятчии и производители на хранителни продукти, ще видят и прекрасни концерти.“ – завърши Кметът Добрин Добрев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе