Комисия одобри двете номинации от област Разград за участие в Съвета на децата (ВИДЕО)

Днес, 12 юли 2024 г., в зала 712 на Областна администрация Разград Областна комисия, назначена със заповед на Областния управител проведе избор на членове за Съвета на децата – консултативен орган към Председателя на Държавната агенция за закрила на детето.

Номинациите за област Разград бяха само две – Ава Дауд Аляовлу на 16 години и Наско Борисов Анастасов на 15 години и двамата ученици в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“.

YouTube

Областният управител Севджан Съдкъев поздрави номинираните, пожела им на добър час. „Радвам се че има младежи с интерес към обществената дейност, дано има приемственост между вас и възрастните, да се научите как да сте от полза на хората около вас и да вземете правилните решения в бъдеще. След време вие ще сте на нашите места, във вас ни е надеждата“, им каза още Съдкъев.

Заседанието на комисията бе водено от заместник областния управител Надя Йорданова. В комисията за избор участваха представители на отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ Разград; Регионалното управление на образованието Разград, ОДМВР – Разград, Регионална здравна инспекция – Разград, представител на НПО, двама представители на Областна администрация Разград и един местен журналист.

Класирането бе извършено след като предварително кандидатите бяха представили мотивационни писма. Днес с всеки от номинираните бе направено обстойно интервю по различни въпроси: проблеми на младите хора в областта и идеи за тяхното решаване, хоби, доброволческа дейност и инициативи извън училище, отношение към екологията и опазване на околната среда, както и към големия бич на съвременния свят – наркотиците.

И двете номинирани деца се представиха отлично на интервюто, така че и двете номинации ще продължат за избор на национално ниво.

Ще припомним, че Съветът на децата от 2003 г. работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта му е да насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения. Той включва представители на младите хора от всяка административна област и на децата от уязвими групи, и им дава възможност да обменят знания, умения и ценности, да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.

Окончателният избор на представителя на област Разград ще бъде направен от Национална оценителна комисия, назначена от председателя на Държавната агенция за закрила на детето.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе