Продължава записването в детска работилница и пленер за рисунки, Панаирът на киселото мляко започва в неделя

Продължава записването на участници в две от събитията от програмата на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. И двете са насочени към малките жители и гости на града. Записването за детска работилница „Първи стъпки в занаята“ е на тел. 0876978237. Работилницата ще се проведе на 22 юли, понеделник от 9,00 до 12,00 ч. в Етнографския музей в Разград. Пред участниците в нея ще бъдат представени три занаята. Първи уроци в плъстенето на вълна ще им представи Донка Иванова от село Раковски, на везбарство ще ги учи Детелина Дачева от Разград, а на тъкане на стан – „Живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова от Гецово.

Малките художници пък ще имат възможност за изява на следващия ден – 23 юли, вторник. Детският пленер по рисуване на тема „Панаир на киселото мляко“ ще се проведе между 9,30 и 11,00 ч. в градинката пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров“. Записването е на тел. 0889358192.

YouTube

Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти се открива в неделя, 21 юли. Церемонията е от 18,30 ч. на площад „Независимост“ пред Общинския културен център(Новия театър). Сергиите, на които ще се подредят продукцията си занаятчии и производители на хранителни продукти ще са отворени от началото на деня. Те са разположени в централната част на града, във връзка с което с кметска заповед в този район е въведена временна организация на движението. Таксиметровата пиаца от 17 до 24 юли е изместена пред Дома на услугите. Заради вечерните дефилета на танцовите състави се въвежда и временно преустановяване на движението за 1 час по ул. „Св.св. Кирил и Методий“ – от кръстовището с бул. „България“ до южното платно на ул. „Бели лом“, по  ул. „Цар Асен“ от кръстовището с бул. „България“ и по бул. „България от кръстовището на ул. „Княз Дондуков“ до началото на пешеходната зона.

110 са занаятчиите, чиито произведения ще видим по щандовете в централната част на града. Сред занаятите са: художествена обработка на дърво, обработка на тъкани, изработка на накити, художествено леене, керамика, плетива, дърворезба, плъстене, декупаж и декорация, изработка на национални кукли, изработка на национални костюми, иконопис, моделиране на кукли от пясък, изработка на декоративни свещи и сапуни и много други. Занаятчиите са от всички краища на страната: Хасково, Стара Загора, Троян, Елхово, Бургас, Варна, Казанлък, Русе, Габрово, Сливен, Разград и други.

На търговските щандове ще представят своя продукция и 12 производители на мляко и млечни продукти, те са от Левски, с. Бачково, с. Врабево-Троянско, с. Костелово-Врачанско, с. Бачково-Пловдивско, София, Кубрат, Езерче, Осенец, Дряновец, Стражец и Гецово. Мандрите ще участват в конкурс за най-добър производител на млечни продукти под надслов „Баш Майстор“. Продуктите, които са произвели, ще се оценяват от професионално жури, но ще има и награда на публиката. В първия ден на Панаира на Фейсбук страницата на Община Разград ще бъдат качени снимки на всички производители с кратка информация. Любимият на публиката производител ще бъде определен според броя харесвания и ще бъде обявен на третия ден от Панаира, по време на откритата сцена „Талантите на Лудогорието“. Щандове ще имат и 29 производители на други хранителни продукти:  месни продукти, мед и пчелни продукти, тахан халва, ядки, сушени плодове, подправки, конфитюри, лютеници, разядки, ябълков оцет, биошафран и други. Ще се продават билкови масла и козметика, както и зеолит.

Както на всички организирани през последните години от Община Разград събития се предоставя безплатно площ за представяне на каузите на няколко благотворителни организации и сдружения. Тази година това ще са: Сдружение „Жанета“, Център „Подай ръка“, Сдружение „Диабет“, каузите „Заедно за Ачо“, „Приятели на Антония Марчева“.

Първото събитие от Панаира след официалното му откриване е избор на Кралица на Панаира на киселото мляко. Конкурсът започва в 19,00 ч. на площад „Независимост“. Изборът е между танцьорки от съставите, които ще се изявяват във вечерните концерти. Победителката и двете подгласнички повеждат дефилето на танцовите състави във всяка от трите вечери към площад „Момина чешма“. На сцена „Ларго“ в първата вечер от 20,30 ч. ще видим изпълнения на: ДТА“Лудогорче“, СФ“Лудогорска младост“, Капански ансамбъл, състави от Турция, Уругвай, Грузия и Коморски острови.

Във втората вечер, 22 юли, дефилето е предшествано от забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор“. То започва в 19,00 ч. пред Новия театър, в него участват отбори от танцовите състави. Във вечерния концерт участват: изпълнители и състави от НЧ“Напредък 1901“-Разград, формации от Турция, Румъния, Мексико и Тимор Лесте.

В третия ден на Панаира, 23 юли, от 18,30 ч. ще се проведе открита сцена „Талантите на Лудогорието“, на която ще се даде възможност за изява на талантливи индивидуални изпълнители, колективи, детски фолклорни състави, клубове за народни танци. Във вечерния концерт участват: ДТШ“Хорце“, Градски мажоретен състав, Турция, Румъния, Кипър, Китай и Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Панаирът ще завърши с празнична заря в края на третия концерт.

Вечерните концерти ще се излъчват в реално време от телевизия КИС 13 в интернет, както и на сайта на Община Разград.

В навечерието на Панаира фирма „Ират 2000“ЕООД отново направи дарение на Община Разград от 1300 бутилки минерална вода, които ще се предоставят на участниците в концертите и забавните състезания.

Три чуждестранни официални делегации ще гостуват на Разград по време на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. Делегацията от молдовския град Стаучени се води от Кмета Александр Ворнику, в нея участват и двама общински съветници Василе Кантарджи и Виктор Холостенко. На 22 юли ще бъде подписано Споразумение за партньорство и сътрудничество между побратимените градове и побратимяване между Кметство Стаучени(Община Кишинев) и Община Разград. Петчленната официална делегация от дългогодишния ни град-побратим в Турция Авджълар ще се води от двама заместник-кметове – Мехмед Мандаки и Есма Йозкан. В нея участват и: Ферди Камбероуглу – общински съветник, Хюлия Алтън – експерт международни връзки и Месут Гюлшен – Директор на дирекция „Култура и социални дейности“. Четиричленната официална делегация от румънския град-побратим на Разград Кълъраш се води от Йонут Саву – директор Публична администрация, в нея участват: Флориан Зика – директор на Техническия департамент, Александру Раду –експерт Икономика и Стелиян Алдеа – местен съветник.

Сред официалните гости на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще е и председателят на УС на Националната секция на CIOFF България Емил Павлов. От 2011 г. разградският Панаир е с престижния статут „Международен Фестивал на CIOFF“, първоначално за 10 години, а през 2021 г. статутът от акредитираната към Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО бе продължен за още 10 години.

Нов елемент в украсата на града в навечерието на Панаира на киселото мляко и арка до фонтана с момченцата в градинката до Часовниковата кула. Тя е изградена от ОП“Паркстрой“ и е подходящ фон за снимки за жителите и гостите на града по време на Панаира на киселото мляко и фестивал на народните традиции и занаяти.

 

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе