Кметът на Разград разговаря с представители на Вилната зона за проблеми с водоснабдяването

Кметът на Община Разград Добрин Добрев се срещна с жители на Вилната зона във връзка с проблеми с водоснабдяването в района. Петър Димитров и Тургай Насуфов разказаха на градоначалника, че комуникацията с водоснабдителното дружество за тях е сложна, затова се надяват, че той може да посредничи за подобряването й, а също и да предостави повече информация за ситуацията. Двамата споделиха, че в „Арменски лозя“, където живеят, няма вода от 4 дни, а не са наясно нито с причината за това, нито със срока, в който водоподаването ще бъде възстановено.

Кметът обясни, че като представител на местната власт няма пряка възможност за намеса при разрешаване на този проблем, но може да настоява за разрешаването му и той го прави. Г-н Добрев съобщи, че в разговор с управителя на „Водоснабдяване-Дунав“ инж. Стоян Иванов е получил информация за проблемните участъци и за причините за нарушеното водоснабдяване. Основната е, че вследствие на засушаването има недостиг на вода от собствени водоизточници. В зона „Черковна“ критично е намаляла водата, което се случва за пръв път от 20 години, оттам се захранват Вилната зона, частично Черковна, Радинград, Ушинци и Ясеновец. В Липник е пресъхнал друг водоизточник, който захранва Гарова промишлена зона, частично Липник и частично Стражец. В Пороище има проблем с налягането, в Осенец също има проблем с водоснабдяването. Вариантът за захранване на Вилна зона, по който работят екипите на „Водоснабдяване-Дунав“, е пренасочване на вода от водоизточник в Гецово, първо към Гарова зона, а впоследствие и към Вилната зона. Заради аварии по време на пренасочването обаче то се е забавило, като уверението на инж. Иванов към Кмета е било до обяд да се захрани Гаровата зона, а след това вилната.

YouTube

Кметът Добрин Добрев допълни, че проблемите с водоснабдяването стояха на вниманието на ръководството на Община Разград и в предходния мандат, като са предприети и средносрочни мерки, по които се работи заедно с „Водоснабдяване-Дунав“ и с Областна администрация. Една от тях е възможността за присъединяване на 3 кладенеца с голям дебит, които се намират в двора на „Рока Къмпани“. Процедурите вече са в напреднал етап – очаква се учредяване от Басейнова дирекция на санитарно охранителна зона, подготвя се и проект за изкарване на водата от тези кладенци от двора на частната фирма и вкарването й във водопреносната мрежа. Освен тежки административни процедури това изисква и средства, както и технологично време за извършването на дейностите.

Кметът допълни, че заради сушата има съседни региони, в които десетки населени места са за дълги периоди на воден режим, а подобни проблеми има и по света.

Община Разград работи и по другата от причините за водоснабдителните проблеми в региона – големите загуби на вода по мрежата – 70-80%. Кметът припомни, че в момента се подменят водопроводите в един от кварталите в Разград – т.нар. Доброшка махала. Предприето е и проектиране на цялостна реконструкция на водопроводите на Разград и на съседни населени места. „Стараем се да инвестираме в това да пестим водата“  – каза още Кметът Добрин Добрев.

Кметът Добрин Добрев обобщи, че е в постоянен контакт с ръководството на  „Водоснабдяване-Дунав“, провеждат се и работни срещи. Г-н Добрев апелира към търпение от страна на жителите на общината, увери, че, както и досега, сигналите за проблеми с водоснабдяването, а също и в други сфери, се приемат на телефона на техническия му сътрудник – 084 618133. Те се обобщават и подават към „Водоснабдяване-Дунав“, като ще се очаква и обратна връзка за решаването им.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе