16-годишна грузинка е „Кралица на Панаира на киселото мляко” в първия ден от празничното събитие (ВИДЕО)

Пъстър и разнообразен откъм събития бе първият ден от 22-рото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти, който Община Разград организира. Изненада имаше и от времето – заради внезапно завалял дъжд два пъти прекъсна едно от любимите на разградчани събитие от програмата на Панаира – изборът на Кралица на Панаира, поради което вечерният концерт бе преместен на закрито.

YouTube

Официалното откриване на Панаира бе привечер на площад „Независимост” пред Общинския културен център. То стана с традиционен ритуал – Кметът Добрин Добрев плисна менче с прясно мляко. Преди това той поздрави гостите на Панаира и им пожела много весело настроение в трите дни на събитието. Г-н Добрев благодари на над 110-те занаятчии и производители, които са припознали Разград като място, където могат да реализират продукцията си, плод на двете им ръце. Кметът призова жителите и гостите на Разград да посетят изложението, за да се запознаят и те, и децата им, с произведенията на майсторите, които съхраняват и развиват българските традиции. Кметът Добрин Добрев припомни, че една от идеите на събитието е именно да се съхраняват и представят българските бит и култура, а колорит в събитието внасят изпълненията на състави от цял свят, представящи своите културни традиции.

Гости на официалното откриване бяха три чуждестранни делегации. Петчленната делегация от града-побратим Авджълар е водена от зам.-кмета Мехмед Мандаки, четиричленна е делегацията от румънския град-побратим Кълъраш, води я Йонут Саву – директор Публична администрация. На посещение е и делегация от град, с който днес, 22 юли, ще бъде подписан договор за побратимявана – молдовския Стаучени. Делегацията се води от Кмета Александр Ворнику. Сред официалните лица на откриването бе и председателят на УС на Националната секция на CIOFF България Емил Павлов. Той връчи официално на Кмета Добрин Добрев сертификата, с който се удължава с 10 години статута на разградския фестивал „Международен фестивал на CIOFF”. В програмата участваха фолклорни формации от Разград – ДТФ”Хорце”, ДФА”Лудогорче”и Капански ансамбъл.

След официалното откриване на същата сцена пред Общинския културен център се проведе конкурсът „Кралица на Панаира на киселото мляко”. В него участваха 11 красавици от фолклорните формации, представящи своето творчество във вечерните концерти. Как танцуват родните си танци и български танц, как дефилират и отговарят на въпроси оценяваше тричленно жури в състав: общинският съветник Хубан Соколов, танцьорът на Капански ансамбъл Димитър Вътев и предприемачът Исмаил Алишев. За „Кралица на Панаира на киселото мляко” те избраха 16-годишната танцьорка от Аджарски държавен академичен ансамбъл за музика и танци Нини Магхрадзе, първа подгласничка е Пия Родригес от Фолклорен балет „Абориген“ от Уругвай, втора подгласничка – Моника Микова от ДТА”Лудогорче”. Връчена бе и поощрителна награда – „Захарно петле” от предприемача Исмаил Алишев, получи я Мария Митиуага от фолклорен ансамбъл от Гюргево, Румъния.

Трите призьорки заедно с Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД-Разград поведоха дефилето на съставите по улиците на Разград. Тъй като конкурсът по красота бе прекъсват два пъти от дъжд, дефилето не завърши на площад „Ларго”, а пред ОКЦ. В залата на Новия театър се проведе вечерният концерт. В него участваха: Градски Мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД-Разград, Танцова трупа „Звездите на Авджълар” от Авджълар, Турция, Фолклорен балет „Абориген“ от Уругвай, Аджарски държавен академичен ансамбъл за музика и танци от Грузия, Ансамбъл за деца и младежи „Романсул” от Гюргево, Румъния, ДТА”Лудогорче”, СФ”Лудогорска младост” и Капански ансамбъл-Разград. Грамоти за участие ръководителите на съставите получиха от заместник-кмета на Община Разград Зорница Евгениева.

По-рано през деня фолклорните състави, които бяха в Разград само за неделния концерт, се срещнаха с ръководството на Община Разград.

Кметът Добрин Добрев и заместник-кмета Елка Неделчева се срещнаха с Фолклорен балет „Абориген“ от Уругвай с ръководители Херман Оияе и Хулиана Пераса. Те разказаха на гостите за богато културно наследство на Разград и за символа на събитието, в което участват – капанското кисело мляко. Всеки от танцьорите получи по гърненце кисело мляко, а ръководителите – рекламни сувенири на Община Разград. Стана дума и за друг от символите на Разград – „Лудогорец”. Оказа се, че и в далечен Уругвай са чували за българските шампиони, а на изложението на занаятчиите в Разград срещнали и съпругата на един от футболистите на „Лудогорец” аржентинеца Матиас Тисера.

Общи теми имаше и по време на разговора с танцьорите от Аджарски държавен академичен ансамбъл за музика и танци от Грузия. Тази формация е посещавала Разград преди няколко години в друг състав – разказа техният ръководител Давид Киквадзе. Самият той пък е учител по грузински танци на българския актьор Камен Донев.  Танцьорите от Грузия също получиха по гърненце с капанско кисело мляко. Те споделиха, че и в Грузия правят кисело мляко, то се нарича „мацони”, но не е толкова гъсто като капанското кисело мляко.

Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти продължава и днес.

От 9,00 до 12,00 ч. в Етнографския музей в Разград ще се проведе работилница за деца „Първи стъпки в занаята”. Пред участниците в нея ще бъдат представени три занаята. Първи уроци в плъстенето на вълна ще им представи Донка Иванова от село Раковски, на везбарство ще ги учи Детелина Дачева от Разград, а на тъкане на стан – „Живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова от Гецово.

В 19,00 ч. на площад „Независимост” започва  състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор“. В него участват отбори от танцовите състави, включени във вечерния концерт.

Неговият начален час е 20,30 ч. на сцена „Ларго” на площад „Момина чешма”, в него участват: състави от НЧ“Напредък 1901“-Разград, формации от Турция, Румъния, Мексико и Тимор Лесте.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе