1544 проекта на домакинства ще получат финансиране за екологично производство на електроенергия за собствени нужди

1544 проекта на домакинства ще получат финансиране за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия. Това е възможно, след като – след дълго забавяне – работата на оценителната комисия по процедурата приключи и класирането бе утвърдено от министъра на енергетиката Владимир Малинов.

Домакинствата, кандидатстващи за финансиране по процедурата, очакват класирането отдавна, след като приемът на проектни предложения стартира през м. май 2023 г. и приключи още през м. ноември 2023 г. Днешните резултати са факт вследствие на съществено ускоряване на работата на оценителите през последните месеци, изискано от министър Малинов.

YouTube

Общо в рамките на първата покана по процедурата „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от ВЕИ“, финансирана по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, бяха подадени 2001 проектни предложения. От тях 147 са оттеглени от кандидатите.

„Изпълнението на схемата е от изключителна важност за потребителите, които по този начин ще могат да намалят значително разходите си за електроенергия“, коментира министърът на енергетиката Владимир Малинов и припомни също и екологичните ползи от замяната на твърди горива с електроенергия.

Изпълнението на процедурата „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост има за цел да увеличи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата.

Припомняме, че по процедурата се предоставя безвъзмездно финансиране за доставка и монтаж на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване, както и на фотоволтаични системи с мощност до 10 kWp, които могат да включват и системи за съхранение на произведената електрическа енергия.

Общият размер на инвестицията е 240 млн. лв. – 140 млн. лв. за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 100 млн. лв. национално и частно съфинансиране.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе