Правителството осигурява 1 милион лева за закупуване на „водни джобове“

Правителството осигурява 1 милион лева за закупуване на т.нар. „водни джобове“, с които ще бъдат дооборудвани хеликоптерите за гасене на пожари. Това е една от спешните мерки, които предприема кабинета, за да бъдат увеличени способностите ни за борба с огнената стихия още през настоящото лято.

С други 2,1 милиона лева кабинетът обезпечава фактически извършени разходи за дейности по ликвидиране на пожарите и за закупуване на необходимите средства за борба с пожарите. Част от тези средства са предвидени за Националната асоциация на доброволците в Република България, за да могат да повишат те капацитета си за справяне с пожари и за закупуване на допълнително оборудване.

YouTube

Вчера кабинетът прие и Програмата за компенсиране на пострадалите от пожарите. Ключова роля имат кметовете на засегнатите населени места, които следва да подават възможно най-бързо информация към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за необходимите компенсации, за да бъде отпускана помощта.

Министерството на финансите подготвя промени в Закона за обществените поръчки, така че когато е необходимо закупуване на специализирана техника за предотвратяване на последствия от бедствия и аварии, да се прилага директно договаряне. Средства са осигурени по Оперативна програма „Околна среда“ и след като бъдат приети законовите промени, ще може да се премине към директно договаряне и във възможно най-кратки срокове да бъде закупена противопожарната техника.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе