Близо двойно по-тежко наказание на шофьор на камион, който при поредно нарушение на правилата, предизвикал смъртоносно ПТП

7 вместо 4 години в затвора ще пребивава 44-годишен подсъдим за това, че при управление на камион нарушил правилата за движение, по непредпазливост причинил смъртта на друг шофьор и избягал от местопроизшествието. Инцидентът е станал на 03.10.2022 г. на пътя Русе – Варна в община Цар Калоян. Нарушенията на Закона за движение по пътищата се състоят в това, че шофьорът не изпълнил задължението си да контролира непрекъснато превозното средство и че превишил допустимата максимална скорост – вместо с до 70км/ч, управлявал с 87. Окръжният съд в Разград е определил наказание 4 години лишаване от свобода и е лишил Йордан М. от право да управлява МПС за 5 години. Подсъдимият е признал фактите и делото е било разгледано по съкратена процедура.

56-годишен мъж загина след катастрофа край Цар Калоян (СНИМКИ)

YouTube

Първоинстанционната присъда бе обжалвана от подсъдимия и частните обвинители – и двете страни намират наказанието за несправедливо.

Подсъдимият е професионален шофьор, но през годините му били налагани множество административни наказания – 35 наказателни постановления и 3 фиша. Осъждан бил неколкократно, в повечето случаи за управление на МПС след употреба на наркотици. На инкриминираната дата се движел от Русе към Цар Калоян със скорост около 87 км/ч. Пътят бил с една лента, с наклон и поредица завои. По същото време в обратната посока се движел лек автомобил с двама души. При превключване на по-ниска предавка, ремаркето на камиона занесло наляво и подсъдимият загубил контрол над композицията. Ремаркето препречило цялото насрещно платно и настъпил сблъсък. Подсъдимият продължил движението си. Впоследствие се върнал на местопроизшествието, но разбирайки, че не е бил разпознат, отново напуснал. По-късно край Търговище полицейски служители видели, че не спира на знак „Стоп“ и го спрели за проверка. Тестът за наркотици отчел наличие на метадон, а МПС-то било разпознато като издирваното за произшествието. Междувременно тежко раненият водач на автомобила починал в болница.

4 години затвор за шофьор на ТИР, причинил по непредпазливост смъртта на друг водач край Цар Калоян и избягал от местопроизшествието

Основната причина за настъпване на ПТП-то била загубата на контрол

върху управлението на товарния състав от страна на Йордан М. и навлизането на ремаркето в лентите за насрещно движение. Тъкмо защото оценил превишената скорост като опасна, с неадекватните си действия по намаляването й – употреба на спирачка, завиване на волана и превключване на по-ниска предавка, той сам създал загубата на странична устойчивост на композицията. Като пряка и непосредствена причина за ПТП се отчитат превишената скорост, желанието за чието намаляване довело до необмислено боравене с органи за управление на автомобила, което пък се реализирало в загуба на контрол и последващ удар.

Апелативният съд открои още едно нарушение, останало извън обсега на обвинението, но то трябва да се отчете при определяне на наказанието – несъобразяване с атмосферните условия, релефа и състоянието на пътя.

Втората инстанция акцентира на високата обществена опасност на дееца с оглед многобройността на предходните нарушения и тежестта им, разкриващи продължително и тенденциозно неглижиране на нормите на ЗДвП, далеч извън рамките на допустимото. За извършените престъпления срещу транспорта спрямо подсъдимия била приложена цялата палитра от възможни наказания – пробация, лишаване от свобода условно, ефективно, лишаване от право да управлява МПС, глоба. Санкциите не довели до корекция в поведението му, въпреки че упражняването на дейност по превоз на тежки товари би трябвало да го подтиква към още по-стриктно спазване на правилата.

Въззивната инстанция не подцени и обстоятелствата, при които деецът е бил спрян – непосредствено след причиненото ПТП извършил поредно грубо нарушение на закона, неспирайки на знак „Стоп“.

Липсата на каквото и да било превъзпитаващо въздействие на административните и наказателните норми води до извод, че е наложителна по-продължителна изолация на подсъдимия от обществото. Апелативен съд – Варна прецени, че наказанието трябва да бъде увеличено до 10 години и 6 месеца лишаване от свобода. Заради задължителното за съкратеното съдебно следствие намаляване с 1/3, на изтърпяване подлежат 7 години.

С тези мотиви горната инстанция измени присъдата на Окръжния съд в Разград. Решението може да се обжалва пред ВКС.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе