Представителите на партии в Разград пак не се разбраха за състава на РИК, думата остава на ЦИК

В последния ден на август, в Областна администрация Разград бяха проведени консултации за избор на състава на Районната избирателна комисия във връзка с предстоящите избори за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. Консултациите се проведоха с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 50-то Народно събрание, те бяха водени от Владимир Димитров – Областен управител на Област Разград.

Парламентарно представени партии и коалиции са: Коалиция „ГЕРБ-СДС“ с 68 народни представители; Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ с 39 народни представители; Партия „Възраждане“ с 38 народни представители, Партия „Движение за права и свободи” с 22 народни представители; Коалиция „БСП за България“ с 18 народни представители; Партия „Има такъв народ” с 16 народни представители;

YouTube

В консултациите от страна на политическите сили участваха Петя Стефанова и Наско Анастасов/„БСП за България“/, Митко Ханчев, Евгени Енчев и Огнян Обрешков /Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“/, Галина Георгиева и Наско Анастасов /ГЕРБ-СДС/, Иво Илиев – Партия „Движение за права и свободи“; Ариф Ахмед – Партия „Движение за права и свободи“; Касим Садък и Албена Йорданова /“Възраждане“/, Тезджан Сабри /“Има такъв народ“/.

Съставът на РИК с 13 членове, включва председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции както следва:

  • Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове;
  • Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове;
  • Партия „Възраждане“ – 3 членове;
  • Партия „Движение за права и свободи” – 1 член;
  • Коалиция „БСП за България“ – 1 член;
  • Партия „Има такъв народ” – 1 член;

Председателят, заместник-председателите и секретарят не може да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Областна администрация бе представена още от двамата заместник областни управители Назиф Зюлкяр и Надя Йорданова, главния секретар Михаил Тодоров, от главния експерт Красимира Димитрова и Юркие Шабан /юрисконсулт/.

От ПП „ДПС“ присъстваха двама упълномощени представители, като всеки от тях направи предложение.

Галя Георгиева /Коалиция „ГЕРБ-СДС“/ предложи за председателско място Виктор Викторов, участвал в РИК на предни избори. За членове Георгиева предложи Памела Мичева, Павлина Кившанова и Садифе Ахмед.

Петя Стефанова /Коалиция „БСП за България“/ предложи да се обединят около това зам.-председателите да са четирима, тъй като партиите в парламента са 6 и така всеки ще има ръководна позиция. Нейното предложение за зам.-председател бе Силвия Великова.

Ариф Ахмед /Партия „ДПС“/ предложи  Айджин Азис за секретар.

Касим Садък /Партия „Възраждане“/ предложи за секретар Албена Тодорова-Йорданова и за членове Евгения Кочанова и Елена Дечева.

Иво Илиев /Партия „ДПС“/ предложи за секретарското място Бехтие Давудова.

Огнян Обрешков /Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“/ предложи Жоро Чобанов за председател, а за членове – Ивелина Игнатова и Росен Маринов.

Тезджан Сабри /Партия „Има такъв народ“/ предложи за зам. председател Диана Кирилова.

За председателското място се оказаха две предложения  – от ГЕРБ-СДС и от ПП-ДБ, за секретарското място – общо 3 предложения: 2 предложения – от ДПС и 1 предложение от „Възраждане“.

Партиите и коалициите се обединиха около предложението да има 4 зам.-председателя.

Областният управител обяви 10-минутна почивка, за да се стигне до споразумение, но след като консултациите продължиха, се оказа, че такова няма.

Тъй като не се постигна споразумение за ръководния състав на РИК – Разград, протоколът от консултациите и всички необходими документи се изпращат в Централната избирателна комисия, която да се произнесе за състава.

От упълномощените представители на ПП “ДПС“ и ПП „Възраждане“ постъпиха възражения, които бяха приложени към протокола.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе