Изложба “Когато момчето става мъж…“ – казармата през 45 години в Исперих

Наборната военна служба дълго време играе значима роля не само в живота на българските мъже, но и на всяко българско семейство. Поколение след поколение – дядовци, бащи, синове, внуци, са зачислявани в редовете на войската и са „изпълнявали своя дълг към род и Отечество“. Именно за това време разказва изложбата „Когато момчето става мъж…“ Казармата през „онези“ 45 години“. Тя гостува в Исперих по покана на Историческия музей. На официалното откриване в музейната експозиция в центъра на града присъства самият автор – д-р Илия Вълев, ръководител отдел „Експозиции“ в Национален етнографски музей при Българската академия на науките. Той уточни, че това е 14-ото представяне на този проект, предизвикал интереса на десетки посетители в цялата страна.

YouTube

Експозицията представя целия цикъл, свързан с военната служба – започва с военно-медицинската комисия, която освидетелства дали момчето е годно за военна служба, продължава с войнишкото изпращане, първите 40 дни, военната клетва, останалите 700 дни – същинската военна служба, и, разбира се, завършва с уволнението. Показани са основните униформи, военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски, медали, подаръци, които са получавали войниците, предмети от войнишкото снаряжение, писма и документи. Част от експонатите са наследство от бащата на автора, който е бил военен, други Вълев е събирал по време на докторантурата си, трети са му предоставени специално от негови приятели. Изложбата няма за цел да отговоря на въпроса дали има смисъл от „задължителна казарма“ днес, нито да служи като пропаганда на строя от „онези“ 45 години, а представя явлението „казарма“ такова, каквото го помни българското общество.

Изложбата се реализира под егидата и с финансовата подкрепа на Министерство на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Гражданите и гостите на Исперих ще могат да я разгледат до 11 октомври.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе