Институции докладваха за изпълнение на поставените им задачи от Щаба за защита при бедствия и аварии в област Разград

Заместник областният управител Назиф Зюлкяр откри работна среща за да установи изпълнени ли са решенията на Щаба за защита на населението при бедствия и аварии в област Разград. Срещата бе свикана във връзка с наближаването на есенно-зимния сезон и поради трудностите,  които имаха институциите по време на  обявеното бедственото положение в областта през ноември 2023 година. Обилните снеговалежи и силният вятър тогава предизвикаха редица поражения като паднали дървета на пътното платно и електропреносната мрежа, които затрудниха както снегопочистващата техника, така и възстановяването на електрозахранването в цялата област. Тогава от щаба бе взето решение да се направят огледи и да се извърши санитарна сеч на опасните крайпътни дървета от горските стопанства, а Областно пътно управление  да постави снегозадържащи съоръжения по участъци от републиканската пътна мрежа, на които се образуват навявания.

В заседанието участваха представител на РДПБЗН, Регионално управление на горите Русе както и ръководителите на Областно пътно управление, Държавно горско стопанство Разград, Държавно горско стопанство „Сеслав“ Кубрат, Държавно горско стопанство „Воден ИРИ Хисар“  и Общинско предприятие „Разградлес“ .

YouTube

Всеки от тях представи доклад за изпълнение решенията на Щаба за защита на населението при бедствия.

Людмил Янев, директор на ОПУ-Разград каза, че са започнали почистването на пътищата от опасни дървета и храстовидна растителност, но имат проблеми с извозването на масивната дървесина, за която е необходим превозен билет от съответната община.

Ръководителят на „Електроразпределение Север“ АД също съобщи, че просеките по трасетата се почистват регулярно, направена е профилактика на електропреносната мрежа и са подменени дефектни елементи и табели. При необходимост от високопроходима техника наемат такава от земеделските производители.

Държавно горско стопанство Разград също е взело необходимите мерки, за почистване, като е обходена пътната мрежа  и трасетата на преминаващите електропроводи. Планираните дейности ще приключат през месец декември. Директорът Пламен Колев съобщи още за  горски участък  от около 5 км. граничещ с жп линията, за които е необходима специализирана фирма да премахне опасни големи дървета, които биха повредили преносната мрежа.

От представителя на Държавно горско стопанство „Сеслав“ Кубрат стана ясно, че  имат затруднения, защото няма желаещи фирми, които да осъществят  санитарната сеч  чрез обявената обществената поръчка.

Представителят на Регионална дирекция по горите Русе запозна участниците с това, че в момента извършват обход за проверка на подадените искания за  санитарна сеч. При него се вижда, че динамиката на изсъхване на дърветата е голяма и дърветата, които са набелязани през пролетта се увеличават и бройката им не е актуална.

Инж. Кирил Колев – директор на „Воден ИРИ Хисар“ допълни, че когато в региона не може да се намери решение, както това с извозването или липсата на желаещи фирми за сеч, да се търсят за съдействие ръководителите на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, които биха помогнали.

Управителят ОП „Разградлес“ Свилен Йорданов съобщи, че за тях проблемният участък е Разград – Исперих, като са подали необходимите документи, но не са получили разрешение за сеч.

Представителят на РДПБЗН съобщи, че са готови за есенно-зимния сезон, като техниката и личния състав са много добре оборудвани.

До следващото заседание на Областния съвет за намаляване риска при бедствия, всички тези проблеми трябва да бъдат отстранени, като за това всички институции трябва  съдействат помежду си, стана ясно в заключение от работната среща.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе