Над 30 иззети препарирани животни, иззети в Разград, са предадени на музея в Русе

Иззетите в полза на държавата над 30 броя препарирани/замразени екземпляри или части от тях от физическо лице от гр. Разград са предадени на Регионален исторически музей – Русе за препариране и/или попълване на музейната сбирка.

С това приключва случаят, който датира от 2021 г., когато при извършен обиск от страна на служители на Областна дирекция към Министерство на вътрешните работи – Разград са конфискувани в полза на държавата установените защитени птици и бозайници – мъртви и препарирани. Сред тях преобладават ловни и пойни видове птици, видри, дива котка, дива коза, ловни трофеи и др. От страна на Районна прокуратура – Разград срещу лицето са преприети процесуално-следствени действия за незаконен лов на територията на Държавно ловно стопанство „Воден“. РИОСВ-Русе състави акт и издаде наказателно постановление за нарушение за Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), който категорично забранява умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи, преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция, унищожаване или вземане на яйца, притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри и др.

YouTube

Установиха трима бракониери в резервата „Воден“

Решение на Административен съд – Разград от май тази година потвърди решението на предходна инстанция, с което е намален размерът на издаденото наказателно постановление на РИОСВ-Русе от 5000 на 2000 лв. В същото време, лицето е длъжно да заплати обещетение в размер на 7 840,00 лв., определено по тарифа на Министерски съвет в нарушение на разпоредба на Закона за биологичното разнообразие, за нанесени щети срещу някои растения и животни. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе