Изложба, концерт и урок по история за Деня на Независимостта в Разград

Три културни събития посвещава Община Разград на 22 септември – Деня на Независимостта на България.

Празничната програма започва с подреждане на 18 септември на изложба в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ на библиотечни материали, посветени на Деня на Независимостта на България. Тя включва издания от фонд „Редки и ценни“ на библиотеката, някои от които от времето на историческите събития от преди 116 години, както и факсимилета на подобни издания. Сред тях е факсимиле от „Химна на Независимостта“ с автор на текста и музиката Георги Шагунов, както и сборника на Янко Сакъзов от 1917 г. „Българите в своята история“, книги със снимки и информация за паметниците в България, посветени на Деня на Независимостта, факсимилета на печатни издания, отразявали историческите събития от 1908 г. Изложбата може да бъде разгледана в библиотеката до 26 септември.

YouTube

„Урок по история“ е озаглавено следващото събитие, посветено на Деня на Независимостта. То ще се проведе в четвъртък, 19 септември, когато в града ще гостуват български творци от издателство „Захари Стоянов“. Визитата им е част и от Националните културни празници „Албена 2024“. Писателите Станислав Станилов, Стоян Райчевски, Панко Анчев и Иван Гранитски ще представят новите си книги от 15,30 ч. в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ пред ученици от средните училища в Разград. В 18,00 ч. отново в библиотеката ще е срещата с граждани.

В самия празничен ден, 22 септември, от 18,00 ч. в зала „Филхармония“ ще се проведе празничен концерт на Филхармония „Проф. Димитър Ненов“ с гост-солист един от най-изявените съвременни български пианисти Георги Черкин.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе