Над 20 млади хора от Разград се включиха в Диалог за младежта

Кметът на Община Разград Добрин Добрев се включи в Диалог за младежта – дискусия, организирана от Национален младежки форум, в която участваха над 20 млади хора от Разград.

На срещата бе представен Диалога на ЕС по въпросите за младежта – консултативен механизъм, който позволява на младежи от цяла Европа да участват в процесите на вземане на решения на най-високо ниво и да задават дневния ред на политиката на младежта на континента.

YouTube

Кметът Добрин Добрев заедно с ресорния заместник-кмет Елка Неделчева се включиха в последната част от дискусията – Диалог с местната власт. Пред тях младите хора, разпределени в четири групи, представиха своите очаквания и препоръки към местната управа. Те заявиха, че искат да имат повече възможности за развлечение като зала за боулинг и караоке, да се създаде Младежки общински съвет, да има повече клубове по интереси, възможности за изграждане на спортни клубове в училищата, информираност по отношение на зависимостите, графити вместо сиви пространства, реализация на проекти по програма „Еразъм”, възможности за стажове, младежки пространства от типа на беседки с възможности за учене и четене, нови специалности в училищата, изучаване на повече езици, възможности за придобиване на финансова грамотност, финансиране за участие в олимпиади и състезания и други.

Кметът Добрин Добрев обясни, че предстои възобновяване на дейността на Младежкия общински съвет, чиято работа бе прекъсната по време на пандемията от COVID-19, предстои и на мястото на досегашния младежки медиатор, който е в отпуск по майчинство, да бъде назначен нов по заместване. Във връзка със заниманията по интереси Кметът Добрин Добрев припомни, че в Разград съществуват три Центъра за подкрепа и личностно развитие – ЦРД, ЦУТНТ и УСШ, в които има формации по интереси в различни сфери. Кметът съобщи още, че през юни започна изграждането на Младежки център в бившия МУЦ, където ще има конферентна зала, арт зала, зала за прожекции и представления, компютърна зала, спортна зала, а също и кампус за 15 човека. Заместник-кметът Елка Неделчева уточни, че част от очакванията на младите хора са от компетенциите на училищните директори и им препоръча да отстояват своите искания. Друга част от очакванията пък са свързани с частна инициатива – допълни Кметът Добрин Добрев. Взимайки повод от въпрос за разделното събирате на отпадъци, той препоръча на младежите да проявяват нулева толерантност към вандалски прояви и нередности и да информират за тях компетентните институции.

Модератор на срещата бе Валя Маринова, в организацията й участваха и заместник главният секретар на НМФ Йоана Пейчевска и Александра Гайтанджиева.

Събитието е част от проекта “Youth Dialogue in Bulgaria” в изпълнение на процеса по Диалога на ЕС по въпросите за младежта, осъществяван от Националната работна група и с финансовата подкрепа на програма Еразъм+.

Posted by Община Разград on Saturday, September 28, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе