Проведе се мащабно учение за реакция при пътнотранспортни произшествия с пострадали край Разград (ВИДЕО)

На 11 октомври 2024 г., Областна администрация Разград организира пълномащабно учение на съставните части на Единната спасителна система (ЕСС) в областта, насочено към подобряване на координацията при пътнотранспортни произшествия (ПТП) с пострадали. Темата на учението беше „Осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи в област Разград при получаване на сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали“, като ръководител на учението бе определен директорът на Областната дирекция на МВР – Разград.

YouTube

Учението бе насочено към повишаване на взаимодействието и координацията между различните институции, отговорни за управлението на тежки ПТП с множество пострадали в областта. Важен акцент бе поставен върху проверката на готовността за бърза и адекватна реакция от всички служби, както и синхронизацията на техните действия. Учението също така предостави възможност за проверка на плана за защита при бедствия на областно ниво.

Симулацията на пътния инцидент бе организирана на участък от ул. „Иван Вазов“, извън село Гецово, община Разград, преди разклона на републикански път I-2 Русе – Варна. Първоначалният инцидент бе предизвикан от селскостопанска техника – трактор с прикачен плуг, който навлиза внезапно на пътното платно след извършена есенна оран. В резултат, лек автомобил се сблъсква с прикачения инвентар, което води до запалване на газовата уредба на автомобила и тежки наранявания на водача.

Следващата фаза на инцидента настъпва, когато автобус, преминаващ по същия участък, изгубва управление заради кална маса, натрупана на платното от непочистените гуми на трактора. Автобусът се подхлъзва и излиза от пътя, причинявайки леки наранявания и шок сред пътниците.

Последният етап включва мотоциклет, който също се поднася по калното платно и се сблъсква с трактора. Водачът на мотоциклета получава тежки наранявания.

Последваха следните оперативни действия: съобщаване за настъпило ПТП – сигнализиране за инцидента; повикване и адресиране на спасителни екипи – мобилизация на службите за реакция; спасяване на пострадалите – оказване на първа помощ и евакуация; извършване на дейности по нормализиране на движението – възстановяване на безопасността на пътя.

Областният управител, на специален брифинг след учението, изрази задоволството си от проведената симулация и подчерта, че такъв тип учения са заложени ежегодно в план програмата по безопасност на движение на пътищата на Областна администрация Разград. Той добави, че целта на учението е била да се тества максимално взаимодействието между компетентните органи и институции в условия на сложна ситуация.

„Искам да изкажа благодарности на всички участници и партньори, включили се в това важно учение. Областната дирекция на МВР, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Центърът за спешна медицинска помощ, Община Разград, Областният съвет на БЧК, както и Оперативната дежурна част към Областния съвет за сигурност, показаха отлична координация. Също така, благодаря на Областен отдел „Автомобилна администрация“ и Областна дирекция „Земеделие“ за активната им роля в подготовката“, заяви областният управител.

Учението бе оценено като успешно, с всички служби, показали отлична реакция и взаимодействие в реална обстановка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе