Коалиция ПП-ДБ: Кой и защо лепна петно върху театъра и филхармонията в Разград?

Близо месец аферата в  Театрално музикалния и филхармоничен център в Разград е във фокуса на общественото внимание. Новинарските емисии разказват за схемата   с източването на 1,4 млн. лева през септември чрез фиктивно наети артисти. Споменават се имената на директора -диригент Левон Манукян и програмиста, създал софтуера, ползван за измамата.

Официалната информация за случилото  се се  подава  оскъдно и  контролирано,институционалните  становиища  липсват, а истината  мутира във версии, които се разказват от ухо на ухо.

YouTube

В това време  около 50 артисти, които от години работят на сцената и музикалния подиум в Разград, вървят из града с наведени очи и угрижени погледи. Скандалът се стовари върху  нищо неподозиращите им глави като цунами, но те не знаят кой  и защо  предизвика тази буря. От източените  милиони в техните джобове не е влязъл нито лев. Разбра се само, че  барманка от нашия град, все още без име,  е сложила подпис за едни 30 хиляди.Коя е тя, как е попаднала във ведомостите на театъра  и защо е била възнаградена като  топ звезда, никой не казва.

Все едно  Театрално музикалният филхармоничен център  е територия в ничия земя.

Все едно директорът Манукян  е кацнал  в нашия град с чадъра на Карлсон и никой представител на властта  в Разград не знае,  кой го е  препоръчал за директор. Как той е формирал  управленския си екип,  кой е водил счетоводството в културната институция, кой  на кого е подавал  данните  за фиктивните назначения.

Не ни казват, кой  е препоръчал на Манукян  за заместник  Надежда Радославова  –  лице,

знаково за партия ГЕРБ в Разград,

която е и общински съветник и председател на  местната комисия по култура.

Надяват се  в мъглата  на неясно подхвърлените факти, да се размие въпросът за това, кой  насочи  схемата  за източване към Разград. Защото  е повече от ясно, че един милион лева, прибрани криминално за 30 дни  и одобрени като разходи от министреството на културата, не са  изчезнали ей така, по идея на държавен чиновник, па дори той  е да  талалантливият диригент Манукян.

През септември държавата и партиите  се стятаха за избори. Вече е официално съобщено, че за  предстояащия вот има и обявен  ценоразпис. Значи трябват пари.  В брой. Много пари. И в тази връзка възниква въпросът:

Имат ли нещо общо изчезналите от разградския театър пари, с  нуждите  на  политици, желаещи  да  спечелят доверието на избирателите  си?

Ако не, нека чуем, какво мислят те за  случилото се?

Аферата  с космическите заплати за барманки и каскадьори  повдигна завесата  и  от там излязоха  скелетите, натикани в  гардероба. Зад пердето  се оказаха скрити нови, грозни схеми за източване на пари  от бюджета на държавата. Този път от средствата за култура.

Кражбите са за сметка на  всички нас, които  плащаме данъци.  Негативите  са  за около 50 души, посветили живота си на изкуството и избрали за своята изява сцената в Разград. Те не носят вина за случилото се. Но  насочените прожектори  заслепяват  и застрашават  тяхното  бъдеще.

Срамът е и  за Разград. Градът, в който още преди Освобождението унгарецът Павли е свирил  концерти за пиано. Където  с дарения е посторен Музикален дом за хор „Железни струни“. Където  Анани Явашов  е сложил началото на българската археология. Град, в който от десетилетия  хората са имали потребност от театър и музика и са дарявали, за да се развива изкуството.

Днес други хора, свързани с културата  или не, лепнаха петно върху  общност, дълбоко  чужда на всякакви схеми и измами.

Очакваме истината за случилото се. Но не  части от нея. Цялата истина.

За това кой реши, да точи пари от театъра в Разград и защо. И не ни пробутвайте само  версиите за алчни диригенти и пограмисти. Други май  са дирижирали тази афера, а осветените  за виновни най-вероятно  са били  инструменти в техните  ръце.

Това, което се случи в Театрално музикалния център в Разград  е обидно и недопустиимо.

Ние, от коалиция ПП-ДБ искаме Вашето доверие и подкрепа, за да  излъчим управление, което  ще сложи край на безобразията и престъпните  схеми с публични пари, включително и от средствата за култура!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе