Клуб „Алиана“ – традиционни петъчни сбирки и празник за деня на възрастните хора

Първата петъчна сбирка на есенния сезон събра бисерските баби от Клуб “Алиана“, които се поздравиха с двойния празник -този на поезията и възрастните хора и сложиха старта на традиционните им виждания, които се провеждат един път седмично и за тях означават много. Пременена като есента и пълна кошница с цветя и плодове, редовната участничка Емине Халилова, посрещна всеки един от членовете на клуба и ги закичи с есенни цветя за настроение и берекет.

Срещата откри Мюкерем Адемова-ръководителката на клуба и както и те си я знаят „тяхната учителка“, която пожела на жените плодороден творчески сезон и много емоции.

YouTube

Петъчните сбирки събират близо 40 жени от алианската общност, които заедно празнуват рождени дни, обсъждат предстоящи изяви, изнасят инпровизирани скечове и театрални сценки, правят обзор на информационния поток от седмицата и така показват, че всяка възраст има своя чар и очарование. Една част от тях са вдовици или живеят сами и споделят, че „ болката и страданието се понасят по-леко, когато са заедно и се подкрепят един друг“. Клуб „Алиана“ са сред изпълнителите и пазителите на един от най-редките алински обичаи и карнавални игри „Хъдрълез“. Танцът многократно е поставен на сцена на много конкурси и фестивали и са носители на редици престижни награди.Най-големият подарък за тях е, че той вече е включен в списъка на Живите човешки съкровища.

Кмета на селото поздрави симпатичните жени от Клуба. Пожела им здраве и не скри подкрепата си към техните по-нататъшни изяви и начинания. Малчуганите от детската градина от селото ги поздравиха за празника с изпълнение на песни и танци. След кратката музикална програма жените се включиха на първото кръшно хоро и дадоха зяавка, че през целия сезон ще бъдат артистични, активни и енергични.

Д-р Н. Карагьозова-Нади, Бисерци, 1 октомври 2018

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе