Колко е средната оценка на матурите по БЕЛ в Разград?

МОН не публикува официално резултатите от зрелостните изпити на ниво община, въпреки че те са един от малкото количествени измерители за постиженията на учениците (и, с някои значителни уговорки, за качеството на предлаганото образование). Порталът за отворени данни обаче съдържа данните за резултатите на ниво училище, което позволява изчисляването на резултатите на общинско ниво от изпита по български език и литература (БЕЛ) за последната година.

Изчисляването на средната оценка на зрелостния изпит по български език и литература е на база на средните оценки за отделните училища в нея, претеглени спрямо броя на явилите се ученици в тях. Представяме само данните на матурата по български език и литература, тъй като е задължителна и на нея се явяват всички зрелостници.

YouTube

През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година. Въпреки че няма нито една община със средна оценка над 5,00, то тази година цели 90 са с над 4,00, а 15 – с над 4,50 (от общо 237 общини, където са се провели зрелостни изпити; в останалите няма нито едно училище с поне един явил се ученик).

Данните и тази година потвърждават извода, че по-големите училища в по-големите общини в общия случай постигат по-добри резултати. Изключения правят само общините, в които се явяват много малко ученици, но там резултатите се менят доста повече от година на година. Обратно, най-големите общини – столицата, Пловдив, Варна, Бургас, където са разположени и водещите училища в страната, неизменно се нареждат и сред водещите по среден резултат.

Можем да видим подробности за средния успех на всяка една община в България на https://opendata.government.bg/dataset/rezultati-dzi-mai2018/resource/b265c9eb-7807-4008-a99d-3ece2e0793db

В община Разград средният успех е 4.14, като в по-голямата част от съседните общини е между 3.00 и 4.00.

Източник: ime.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе