ОИЦ – Разград се включи в кампанията „Европа чете”

Областният информационен център (ОИЦ) за шести пореден път бе един от домакините, заедно с Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” Разград в 14-то издание на „Маратона на четенето” и в 8-та кампания „Походът на книгите”. Партньори в провеждането на кампаниите са Българската библиотечно-информационна асоциация, Асоциация българска книга и Фондация „Детски книги”.

През тази година тези национални събития са част от паневропейската кампания „Европа чете” (Europe Reads) под патронажа на Тибор Наврачич – европейски комисар по образованието, културата, младежта и спорта – www.youtube.com/watch?v=3latxulW1oA&feature=youtu.be

YouTube

Целта на инициативата е да насочи вниманието на европейските граждани към ролята на грамотността и необходимостта от активна подкрепа за насърчаването ѝ. В момента изявени общественици, дейци на културата и спортисти записват своите послания в пътуващата европейска книга. Кампанията ще завърши през октомври 2019-та с връчването на книгата на новите членове на Европейския парламент.

В поредното четене на книги в офиса на ОИЦ участие взеха общественици, библиотекари, педагози, екипът на ОИЦ, правнучката на първата българска поетеса Станка Николица Спасо-Еленина – Теменуга Иванова и местните автори Пламен Панчев, Иван Джебаров и Димитър Петров.

Присъствалите прочетоха откъси от свои любими произведения – стихове на местните творци Селвер Алиева и Цонка Донева, Пабло Неруда, Никола Вапцаров, Валери Петров, Христо Фотев, Десислава Церовска, Хорхе Букай и Ювал Ноа Харари. Димитър Петров прочете творби от подготвяната за печат своя стихосбирка.

В края на събитието всички участници получиха рекламно-информационни материали на ОИЦ-Разград и мрежата от 28 информационни центъра в България и си пожелаха да се срещнат отново.

Областен информационен център – Разград е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе