Словакия изисква отрицателен тест при излизане от вкъщи

Словакия затегна режима си от ограничителни мерки и вече изисква отрицателни резултати от тест за коронавирус, за излизане навън, в условията на скок в броя на заразените.

Изключение се прави за лица под 15 и над 65 години. Останалите трябва да имат отрицателен PCR тест или антигенен тест, независимо къде отиват – на работа, при лекар или в магазин за хранителни стоки.

YouTube

Новото изискване ще се прилага до 7 февруари в страната с 5,4 милиона души население, където миналата седмица бяха направени над 2,5 милиона тестове за COVID-19, 30 000 от които бяха положителни. Полицията обяви, че хората на улицата ще бъдат обект на контрол и ще подлежат на големи глоби при нарушаване на правилата.

Ограничителните мерки не предизвикаха никакви улични протести, но много словаци не криеха разочарованието си. В началото на следващия месец районите в страната с най-високо ниво на зараза, ще бъдат подложени на масирано тестване. Към днешна дата само два процента от словаците са ваксинирани, съобщи здравното министерство.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе