Правителството отпусна втория милиард за саниране

снимка: Papalin4o Photography

Правителството одобри втория милиард по програмата за саниране на многофамилни частни сгради. Парите ще бъдат дадени на Българската банка за развитие (ББР) чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Финансовата институция финансираше предварително проектите със собствени средства и сега трябва да ѝ бъдат възстановени от държавата.

Вторият милиард по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради ще бъде от Бюджет 2017, което означава, че бюджетният излишък, който към ноември беше около 2.3 млрд. лв., ще се свие значително. 

YouTube

Средства са до размера на одобрените за изпълнение на Програмата и са предназначени за изплащане на задълженията по чл. 2, ал. 6 от ПМС 18/2015 г., с което министерството превежда към Българската банка за развитие дължимите суми по изпълнението на Програмата. Те бяха гласувани с Решение на 43-ото Народното събрание на 18 януари 2017 г.

Чрез изпълнението на Програмата за първи път в България има ясна политическа воля за мащабно финансиране на мерките за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, тъй като този сегмент изостана значително по нива на енергийна ефективност в сравнение със сградите за обществено обслужване, се казва в мотивите към решението на правителството.

Източник: economic.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе