Има ли яйца и мляко в готовата „Руска салата“?

Традиционните рецепти на „Руска салата” и „Снежанка” са добре известни на всички. 

Индустриалните им варианти обаче все повече се отдалечават от оригиналите, според асоциация „Активни потребители”.

YouTube

Тя анализира състава на индустриално приготвени и пакетирани салати. За разлика от други тестове, в сегашния не са извършени лабораторни анализи. Цялата информация е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите декларират. В проучването са включени 13 марки „Руска салата” и 14 марки „Снежанка“, закупени от четири търговски вериги през декември.

Оказва се, че само 3 от 14 салати „Снежанка” съдържат кисело мляко, а в проверените марки „Руска салата” няма яйца, но има поне по три консерванта.

Руска салата

Освен традиционните съставки (колбас, зеленчуци и майонеза) индустриално произведените и пакетирани салата изобилстват от технологични добавки:

1. Добавени въглехидрати – без изключение в продуктите присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Средно във всяка марка има 7,5 добавени източника на въглехидрати.

2. Нетрадиционни суровини – освен вече споменатото нишесте, във всички продукти се открива соев протеин. В мнозинството (9 от 13 марки) се влагат и свински протеин и/или колаген.

3. Консерванти – готовата „Руска салата” съдържа средно по 3 консерванта. Калиев метабисулфит/сорбинова киселина/калиев сорбат, натриев нитрит и/или натриев бензоат. Само в 3 от 13 има по-малко от три консерванта.

4. Други технологични добавки – азиатската добавка глутамат и фосфатни соли присъстват в 11 от 13 марки. Не са забравени и оцветителите. От 13 марки, само в една не се открива боичка. Предпочитаните оцветители са кармин и каротен. В две търговски марки е добавен силиций, което представлява фин пясък или пепел.

Снежанка

Кисело мляко има само в 3 от 14 марки. Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата по-скоро коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана, обясняват от „Активни потребители”.

1. Добавени въглехидрати – една готова „Снежанка“ съдържа средно 3 допълнителни източника на въглехидрати – захар, царевично нишесте, гума гуар и гума касантан.

2. Нетрадиционни суровини – отсъствието на основна суровина като киселото мляко е компенсирано с множество необичайни съставки – нишесте, сухо мляко, млечен протеин, хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина, майонеза и дори желатин.

3. Консерванти – влагането на консерванти е умерено. Средно по едно съединение, обикновено това е сорбинова киселина.

4. Други технологични добавки – от неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.

Повечето нетрадиционни компоненти не са естествено получени храни, а представляват индустриално произведени хранителни добавки и химикали. Нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати. Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите. Казано по друг начин – влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността.

От „Активни потребители” правят и друг извод. От 27 търговски марки салати, включени в изследването, 15 са на един производител, а другите 12 са поделени между други четири. На практика в големите търговски вериги конкуренцията в предлагането на индустриални салати е минимална. С малки различия всички производители използват сходни суровини, заместители, добавки и технология.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе