КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

Новите устройства за проверка излизат на пътя веднага след Нова година.

КАТ ще спира от движение всички автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София. Това ще стане възможно с използването на 7 газоанализатора, които Столичната община е закупила, съобщава Dnes.bg.

YouTube

„Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва още в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците“, обясни кметът на София – Йорданка Фандъкова.

Това означава, че автомобилите, които замърсяват въздуха, няма да се регистрират, а от движение ще се спират тези, които вече са получили регистрация и се използват. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ, ако докажат, че отговарят на еконормите.

През 2018 г. СОС ще разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, ограничение на движението и двойно по-скъпа синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе