В България всичко става по “втория“ начин

Когато четеш мотивите за вота, всички те са основателни, но „кучето“ се крие другаде – че има няколко отправни гледни точки, като например каква е средата, в която този закон се създаваа, какво е общественото настроение.

Това каза политическият психолог Антоанета Христова в сутрешния блок на БНТ по повод наложеното от президента вето върху антикорупционния закон.

YouTube

Българинът се ражда с убеждението, че всичко става по „втория начин“ в тази държава. В система, която приема, че това е част от правилата на живота, не е ясно как се организира система, за която по принцип се счита, че не работи добре и как се постига консенсус по нея, заяви Христова.

Темата предполага много говорене и циклене без добър резултат. Обществото не е готово да реагира адекватно на темата „корупция“. От другата страна политиците не са готови да погледнат успешно темата отгоре. Въпросът е работят ли институциите у нас, които се занимават с борба с корупцията и какъв е контролът над тях, коментира политическият психолог.

Според политическия анализатор Росен Карадимов на последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност е бил пропуснат „златен“ шанс за смислен дебат по темата.

Корупцията отчетливо фигурира като един от отчетливите проблеми в общественото съзнание. Българинът в известен смисъл живее въпреки държавата, а не благодарение на нея, посочи Карадимов.

Корупцията е на две нива – битово и висше политическо ниво, което много дразни хората. Мнозинството ще преживее доста тежки моменти през следващите шест месеца. Заради факта на председателството прожекторите се обръщат към нас, заяви Росен Карадимов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе