Отрицателни лихви по депозитите?

Депозитите могат да се окажат с реална отрицателна лихва заради ръста на инфлацията, предупреди главният икономист на най-голямата банка в България Кристофор Павлов.

Той участва в най-големия банков форум в Европа – Euromoney, който се провежда във Виена. Общата оценка за състоянието на икономиките на България и на целия регион на Централна и Източна Европа е много позитивна. В тази ситуация поне през 2018-а година кредитите и за бизнеса, и за домакинствата, ще продължават да поевтиняват, допълни Павлов. През 2019-а година обаче заради цените на храните и горивата инфлацията ще се ускори.

YouTube

Лихвите по депозитите тази година ще се запазят на много ниско равнище, обясни Павлов:

„В контекста на по-висока инфлация, това ще означава още по-силно отрицателни лихви поспестяванията“.

Догодина се очаква ускоряване на инфлацията, което означава и по-силни отрицателни реални лихви по депозитите. През 2017-а икономиката се представи много добре, като за тази година Павлов прогнозира растеж от 4,4%. През 2019-а ръстът ще се забави леко, но ще остане над 4%.

„Най-голямата изненада е това, че цената на повечето категории кредит в лева вече е по-ниска отколкото кредитите във валута“, посочи още Павлов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе