Полезно ли е кихането за здравето?

Няма нищо по-нормално от кихането, когато в носа се натрупват твърде много микроби, алергени и прах. Можете да кихате и вследствие на резки температурни промени, при остри аромати, черен пипер, ярка светина ,при тютюнев дим. Кихате и когато сте поразени от вирус. Нервните окончания на носоглътката се дразнят и това води до научно нареченото „спазматично издишване на въздух през носа“.

Кихането е рязко и силно издишване, при което се изтласкват микробите, алергените, излишната слуз, прахта и чуждите тела. Според учените е нормално да кихате един път на ден. Повод за известно притеснение е обаче, ако всяка сутрин се събуждате с кихане или пък не можете да спрете. Възможно е до вас да има алерген, да имате хроничен ринит или пък да се нуждаете от овлажняване на лигавицата на носа.

YouTube

Съществува и явлението „светлинен рефлекс за кихане“, при който човек киха при вида на ярка слънчева светлина. Учените обясняват феномена с това, че ултравиолетовите лъчи дразнят обонятелните рецептори. Впрочем установено е, че кихането от светлина се предава по наследство.

Независимо от причината за кихането обаче, не забравяйте да прикриете носа си с кърпичка. При кихане над сто хиляди различни бактерии излизат от носа ви със скорост 160 км/ч. Хората около вас могат да ги вдишат.

Ако обаче кихането се появи в най-неподходящия момент, можете да го спрете. Разтрийте енергично носа си между очите или пък се ощипете по върха на носа. Не е хубаво обаче да се сдържате твърде често, защото микробите ще останат в организма ви.

Кихането може да е съпроводено и с поява на други симптоми като кашлица, зачервяване на лицето, намалено обоняние.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе