Прозяване + Протягане = Усмихната събота

Обичате ли да се прозявате? Не е лошо. Прозяването отваря широко дихателните пътища и отпуска мускулите, спомага за преодоляване на стреса, умората и психическото натоварване и при това стимулира мозъчната активност. Освен това прозяването нормализира артериалното налягане, подобрява настроението, спомага за превенция на инфаркт и други сърдечни заболявания.

Още бебетата се прозяват в корема на майката. Прозяват се и птиците, жабите, бозайниците и дори рибите. Не е задължително да ви се спи, за да се прозеете. Прозявката може да се дължи и на недостиг на кислород или пък на твърде горещи температури, на вълнение или стрес.

YouTube

Сложно е да се обясни защо прозяването е толкова заразително. Според една от теориите явлението се дължи на древния рефлекс за подражаване и съпреживяване.

Колкото и приятно да е прозяването обаче, не може да се сравни с протягането. Особено сутрин, след като мускулите са се схванали и имат нужда от разкършване.

Протягането събужда организма и подготвя мускулите за нормална работа през деня, възстановява кръвообращението и прехвърля организма в активен режим. То стимулира кръвообращението в мозъка, зрението и вкусовите и тактилни усещания. Колкото по-възрастен е един човек, толкова по-рядко се протяга. Това, разбира се, е свързано отчасти с недостига на свободно време сутрин.

От това дали сте се протегнали сутрин зависи протичането на целия ви ден.

Усмихнат съботен ден!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе