Кметът на Разград сезира Районна прокуратура за подготвяне на изнасянето на лъвчетата в Холандия

Днес на пресконференция кметът д-р Валентин Василев представи информация, свързана със съдбата на три лъва, собственост на Община Разград. Той посочи, че  след проведен разговор на 23 януари, а след това и с получаване на писмо от началник отдел „Здравеопазване на животните“ към Българска агенция за безопасност на храните – София град, д-р Емил Славев, Община Разград е информирана, че Фондация „Четири лапи“ се готви да изнесе зад граница на 26 януари, три броя лъвове, които не са тяхна собственост. Опасяваме се, че става дума за двете малки лъвчета, родени в Разград, чиято съдба все още се определя и ще бъде предмет на сесия на Общински съвет на тази дата – 26-ти януари, както и за тригодишния лъв Асен, поясни д-р Василев.  

Той обясни, че в писмото изпратено от д-р Славев се пита  Община Разград съгласна ли е лъвчетата да бъдат изнесени в Холандия.

YouTube

Към заявлението на Фондация „Четири лапи“ до ОДБХ София – град, с дата 23 януари, е приложено писмо от Министерство на околната среда и водите с дата 10 януари до д-р Марина Иванова – директор за България на Фондация „Четири лапи“, с което министерството ги уведомява, че не е необходимо издаването на документи и сертификати по CITES за територията на ЕС. При пътуване на животните е необходимо да се спазват всички ветеринарно-медицински изисквания за транспорт на животни на територията на ЕС.

Д-р Василев уточни, че вече е подготвен отговор на питането на д-р Николов, с копие до председателя на Общински съвет Стоян Ненчев, в което заявява, че Община Разград не е уведомена, че лъвчетата са в Софийския зоопарк, не е уведомена, че на 26 януари 2018 година лъвовете ще напуснат територията на страната. Кметът беше категоричен, че докато няма влязло в сила решение на Общински съвет Разград, не може да се дава съгласие за изнасяне на животните. Собствеността на лъвчетата не е прехвърлена и Фондацията няма правно основание да се разпорежда с тях.

Кметът добави, че Община Разград  е изпратила жалба до Районна прокуратура, с която информира за намеренията на Фондация „Четири лапи“, моли да се извърши предварителна проверка и ако се установят данни за извършено престъпление да се образува досъдебно производство. Той коментира, че  с тези действия се поражда въпросът дали това спешно изпращане на писма за разрешение за извеждане на животните от България не е породено от оставянето без разглеждане на жалбата на Фондация „Четири лапи“ от Административен съд – Разград.

Това ли е начинът да се изнасят екзотични животни, случвало ли се е досега подобно изнасяне извън територията на България, коментира още градоначалникът. Той изрази съмнение, че Общината щеше да бъде информирана за изнасянето на животните на 26 януари. На нашето писмо до МОСВ, в което искаме потвърждение, дали Спасителният център в Холандия отговаря на изискванията, за да му бъдат предоставени животните, все още няма отговор, каза още кметът на Разград, но МОСВ е отговорило на писмо на Фондация „Четири лапи“ в 7-дневен срок. Смятам, че ако не бях получил това обаждане от д-р Славев трите лъва щяха в петък да напуснат страната без да разберем, каза в заключение д-р Валентин Василев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе