Денчо Бояджиев: Лъвчетата ще бъдат продадени! Тази фондация си е жив търговец!

Денчо Бояджиев е бивш кмет на Разград в продължение на три мандата, юрист, завършил СУ, депутат във ВНС, сега народен представител в 44 НС от БСП. Бояджиев коментира пред Канал 3 казуса с лъвчетата, които държавата отне от община Разград, за да изпрати в чужбина по настояване на Фондация „Четири лапи“ и след личното разпореждане на Бойко Борисов. Бояджиев обаче подчерта, че в Разград всички са възмутени, а общинарите от всички партии, барабар с кмета от ГЕРБ, са единни в решението си котките да отидат в зоокъта на Пазарджик, а не в Холандия.

– Лъвчетата заминават утре спешно за Холандия по нареждане на премиера. Обеща го на форума на Капитал. Обаче нали уж имаме разделение на властите? Как така държавата ги конфискува, а те са собственост на местната власт?!

YouTube

– То беше ясно, че ще заминат. И е в абсолютно нарушение. Да се говори, че държавата ще ги конфискува и така нататък. Няма такива понятия в гражданското право.

– Премиерът нареди на министъра да ги конфискува БАБХ.

– Какво означава конфискуване? Конфискуване има само в Наказателния процес по повод на някакви деяния, тук е Гражданско право. Това е пълна фантасмагория, че се конфискуват! Има си решение, меродавно е решението на собственика. В случая собственикът е общината. Общината не си е дала съгласието и въпреки всичко се прави нещо, което е абсолютно противоправно.

– Ама утре спешно, на пожар заминават за Холандия с „Четири лапи“, няма значение какво мислят общинските съвети!

– Беше ясно, че така ще се направи, защото тази Фондация „Четири лапи“ не е чак толкова хуманна, тя си е жив търговец.

– Каква е гаранцията, че от центъра в Холандия, като отидат в Южна Африка, няма да ги отстреля някой на сафари?

– Естествено! Никаква гаранция няма. Те ще бъдат след това продадени. Не изпратени – те ще бъдат продадени.

– Твърди се, че имат здравословни проблеми, защото са родени от брат и сестра, и затова трябва да имат специални условия.

– Те, ако са родени от брат и сестра – няма как да преодолееш генетичен проблем – значи, те ще умрат. Ако това е аргументът. Ако те са обречени да умрат, те ще умрат или в България, или в Холандия, или в Южна Африка. Какъв е смисълът тогава да се носят там?

– Ние сме нямали ветеринари.

– А, как да нямаме! Това е просто един измислен ветеринарен повод, за да се измъкнат тези животинки от България. Тази фондация си работи с такива екзотични животни. За да се стигне дотам, че и премиерът да се занимава с две лъчвета – извинявайте, ама просто е несериозна работа!

– Очевидно се уплаши от протестите.

– Защо да не протестират? Може ли да забрани той протести по повод на някакъв проблем?! За мен това е ненормално, което става – заради две малки лъвчета! Да, факт е, има кръвосмешение. В нашите зоопаркове няма лъвове. Седем бяха събрани в Разград, но те непрекъснато проявяваха репродуктивност. Лошото е, че няма чужда кръв, брат и сестра почват да раждат деца. Нямаме аномалии, в интерес на истината. Ама защо трябва да ги даваме? Защото премиерът поел някакъв ангажимент!
 

– Но освен това нали имаме разделение на властите?

– Това е другият въпрос. Аз Ви казах – собственикът, община Разград, е дала съгласие да бъдат в Пазарджик, а не да бъдат в Холандия. И няма промяна в тази позиция. Беше върнато решението от областния управител, пак беше гласувано така решението в общинския съвет. Гласуват от различни партии, не гласува само една партия или само управляващи. Кметът е от ГЕРБ и е ветеринарен лекар, освен това, и много добре може да прецени кое, как и защо.

– И той е преценил, че има условия за тях в Пазарджик?

– В Пазарджик имат много хубав градски парк, който е на един от островите на река Марица, правен по европейска програма, имат нормални условия да бъдат там и да живеят тези лъвчета. Аз задавам такъв риторичен въпрос: С какво ще се променят нещата, ако се окаже, както се твърди, че имат генна обремененост, като отидат в Холандия или в Южна Африка? С нищо няма да се променят.

– А защо и тригодишният лъв Асен , и той щял да заминава?

– А, те, ако трябва, и седемте лъва ще разпродадат. Идва тая фондация, щяла да ги вземе и да ги занесе в Холандия, пък от Холандия щели да ги занесат в Южна Африка… Що? Ами да ги занесат директно в Южна Африка!

– Те са негодни за естествена среда, след като имат някакъв проблем.

– Абсолютно. И да ги пуснат, те нямат вече инстинкт за самосъхранение и ще станат много лесна жертва.

– Възмутени ли са хората в Разград?

– Възмущават се, как няма да се възмущават. Нормално е да се възмущават, като виждат, какво става. Аз съм давал и в Ловеч лъв, но излезе много съществена промяна в нормативната база относно изискванията, на които трябва да отговарят тези зоопаркове, не може да има частни зоопаркове. Значи, това лъвче не може да отиде в частен зоокът. То трябва да бъде в такъв, който отговаря на всички санитарни, епидемиологични и какви ли не изисквания.

– Но лъвчетата въобще нямаше да ходят в частен зоокът.

– Да, щяха да отидат в общинския зоокът.

– И изведнъж Четири лапи, с Капитал, със зелените и протестърите, с други екозащитници скочиха на протест.

– За мен това е измислен проблем. От някакъв частен мерак се зароди някаква такава голяма интрига, че чак министър-председателят се обажда, държавата щяла да ги секвестира, сиреч да ги отчужди, да ги одържави… Няма ли там юристи в този Министерски съвет – да му кажат на министър-председателя да не говори такива работи.

– Общината може ли да заведе дело срещу държавата?

– Може, естествено, тя е собственик, ама няма как кметът, който е от ГЕРБ, да заведе дело срещу премиера. То си го каза момчето – това е незачитане на местната власт.

Източник: Канал 3

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе