Скача цената на въглищата

SAMSUNG

В битката с мръсния въздух у нас държавата готви ограничения за употребата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел.

От следващата зима брикетите на пазара ще трябва да отговорят на по-строги критерии. Те обаче са и по-скъпи.

YouTube

По-некачествените въглища излизат с около 100 лева по-евтино за тон, но съдържат около 8-10 пъти повече сяра, а след изгарянето им остава 2 пъти повече пепел. Така с въвеждането на новите еко норми продажбата им вероятно ще бъде ограничена.

Над 80% от домакинствата, които получават социални помощи за отопление, са на твърдо гориво. Именно отопляването на дърва и въглища обаче е причина за мръсния въздух през зимата дори в населени места без натоварен трафик. Призивите и на социалния министър Бисер Петков са помощите да отиват за по-чисти горива.

Ако еко мерките станат факт без увеличение на помощта за отопление, хората ще трябва да изкарат следващата зима с по-малко въглища. Все пак от бранша успокояват, че по-чистите въглища, макар и по-скъпи, топлят повече, предаде Бтв.

Новите правила трябва да са готови до месец и да влязат в сила от следващия отоплителен сезон.

Дотогава от бранша съветват при покупката на въглища да се търси сертфикат за качество, а дървата да се купуват година по-рано, за да могат да изсъхнат.

Източник: bTV

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе