Разград подготвя общ културен календар с Одрин

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Евгени Драганов се срещнаха с архиерейския наместник на Разград отец Георги и с районния мюфтия Мехмед Аля във връзка с планиране на събития, които да бъдат включени в общия културен календар на Област Разград и Област Одрин. В разговорите участваха и двама експерти от дирекцията по култура в Област Одрин Ахмет Сарач и Керим Серт, които днес са на работно посещение в Разград.

Сред първите групи жители на Област Разград, които ще посетят Одрин като част от реализация на инициативи по подписаната през декември 2017 г. Декларация за сътрудничество и съвместна дейност, са духовни лица от двете религии – стана ясно по време на разговора. Около периода 13-15 април до града в южната ни съседка ще пътува група от членове на Църковното настоятелство и Църковния хор към храма „Св. Николай Чудотворец“, като ще се проучи и възможност хористите да представят свои изпълнения в една от двете български църкви в Одрин. По идея на Валията на Одрин Гюнай Йоздемир групата ще посети и Желязната църква в Истанбул. През месец май пък до Одрин ще пътуват мюсюлмански духовници от Разградска област.

YouTube

Продължава обсъждането на възможности за разменни гостувания на представители на различни обществени сфери в двата областни центъра и включване в културни, спортни и други събития.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе