Обявиха грипна епидемия в Разград

От днес, 02 февруари обявиха грипна епидемия в област Разград, съобщават от РЗИ-Разград.  Причината е достигане на епидемично ниво на заболяемост – 209,57%00 от грип и ОР3 по системата за сентинелно наблюдение.

Все още няма информация дали ще бъдат отменени учебните занятия през следващата седмица, тъй като от днес учениците излизат в междусрочна ваканция до вторник (включително).

YouTube

Въведени са следните мерки, ограничаващи предаването и разпространението на острите респираторни заболявания и грип:

  1. Преустановяване на профилактичните прегледи, плановите консултации на здрави бременни и кърмачета, плановите операции и задължителни имунизации;
  2. Преустановяване на посещенията (свижданията) в болниците и засилване на мерките за предпазване от вътреболнично заразяване с грип и ОРЗ;
  3. Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи;
  4. Ограничаване на всички масови мероприятия, особено в затворени
    помещения (посещения на спортни, културни и други масови мероприятия, отмяна на спектакли);
  5. Използване на маски от персонала в лечебните и здравни заведения, персонала на детски заведения, аптеки и дрогерии;
  6. Недопускане на болни деца в детските заведения чрез провеждане на задължителни сутрешни прегледи (филтьр). Заболели лица от персонала да не се допускат на работа.
  7. По време на грипната епидемия, медицинското обслужване на болните от ОР3 и грип да се извършва главно по домовете. Болните с леки и среднотежки форми на грип да се изолират и лекуват в дома си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе