ДДС спокойно може да стане 15%

Смяната на касовите апарати няма да подобри съществено събираемостта на данъците. Това прогнозира финансистът Румен Гълъбинов. Говорим за данъците у нас, както и за задълбочаването на Икономическия и паричен съюз (Еврозоната) и относно бъдещето на финансите на ЕС, предаде БНР.

Румен Гълъбинов каза, че според него вече 10 години в България няма намален данък, а напротив увеличават се част от тях, както и се въвеждат нови.

Наскоро Европейската комисия предложи нови правила, които дават повече гъвкавост на държавите членки на ЕС да определят ставките на ДДС и създават по-благоприятна данъчна среда за растежа на малките и средни предприятия.

„Косвената данъчна тежест в България е една от високите в ЕС, над 50%, посичи финансовият експерт.“

Той допълни още: „Имаме най-ниските преки данъци в ЕС, но привличаме най-малко инвестиции и сме най-слабата икономика. В същото време делът на косвените данъци е най-висок, а сме най-бедните в Европа. Настоящата данъчна политика вече няма положителен икономически ефект. Намалението на ДДС ще намали и измамите с ДДС, в резултат на които България губи ежегодно милиарди левове.“

Има място за намаление на данъците и то е видимо от бюджетните излишъци, както и от ниският бюджетен дефицит за миналата година, каза още Гълъбинов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе