Избраха за кои паметници ще се иска финансиране за ремонти от Министерство на отбраната

Областната комисия „Военни паметници“ одобри финансовата заявка за паметниците, за чиито ремонт ще са необходими средства през 2019 г.
Заседанието бе ръководено от заместник областния управител на Разград Евгени Драганов, в него участваха и двама представители на Министерството на отбраната, което отпуска необходимите средства. Главен експерт в дирекция „Социална политика“ в МО Радослав Симеонов и старши експерт в същата дирекция Илияна Дамянова дадоха съвети и указания относно оформянето на заявката с подробна количествено-стойностни сметки.

Паметниците, за които ще се искат средства, са в три общини – Разград, Кубрат и Лозница. От местната управа в Разград предлагат да се ремонтират двата паметника на площад „Възраждане“ в областния център – Паметника на загиналите воини и Мавзолея-костница на загиналите руски воини и опълченци съответно със 748 и 843 лева. В община Кубрат от ремонт се нуждаят паметници в Кубрат и Каменово, съответно за 4850 и 1200 лева. В община Лозница имат нужда от 2560 лева за ремонт на паметника със счупения кръст в село Гороцвет.
По време на заседанието секретарят на комисията главен експерт в Областна администрация Тодор Крушевски припомни, че за настоящата година са подадени за финансиране в Министерството на отбраната три паметника: в Побит камък за 3182 лв., в Гороцвет в центъра на селото за 1240 лева и в Тодорово за 700 лева. През 2017 г. пък е одобрено финансиране за паметника в Юпер, по същата линия е подпомогнато и издаването на сборник на Регионалния исторически музей „Военната памет на Разград“ с 3000 лв., по-късно обаче е подадено искане за още толкова средства.

YouTube

По време на заседанието бе обсъдена и възможността за поставянето на 110-ия военен паметник в област Разград – в Лозница. Председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България Стоян Великов обясни, че паметната плоча е готова от три години, но все още не е поставена. Радослав Симеонов обаче обясни, че паметникът не отговаря на изискванията на Министерството на отбраната, тъй като имената на загиналите герои не са изписани с воинските си звания. На заседанието бяха обсъдени варианти за коригиране на надписите и поставяне на паметната плоча.

В края на заседанието заместник областният управител Евгени Драганов получи грамота за почетен член на Съюза на ветераните от войните във връзка с патриотичното възпитание на младото поколение и активната дейност в тази насока заради ангажимента си към представянето на изложбата „Военните паметници в област Разград“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе