Нов закон за частния фалит

Днес ще представим проект на закон за частния фалит. Очакванията на българските граждани за приемането на такъв закон са огромни. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая Манолова.

Над 81% от българските граждани искат да бъде приет закон за частния фалит, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това е огромен процент, който е адекватен на процента българи, които имат трудности с погасяването на бързи кредити, кредити към банки, дори с плащането на битови сметки. Числата са стряскащи – всеки трети българин има кредит. Общият брой на кредитите е близо 5 милиона, от които над 12% са необслужвани. Ако това се приравни към потребителските кредити, става въпрос за 800 млн. лв., които имат проблем с обслужването или са отчетени от банките като лоши кредити. Общо кредитите, които имат проблем с обслужването са над 4 млрд. лв., заяви Манолова.

YouTube

Днес ще представим концепция, която изработвахме заедно с експерти, магистрати и представители на академичната дейност. Първото условие е лицето да е изпаднало в свръхзадлъжнялост. В концепцията е заложен и принципът на добросъвестността. Опитите да бъдат извършени измами, да бъде укрито имущество, да не бъдат посочени всички кредитори, ще бъдат сериозно препятствие за влизането в тази процедура, обясни омбудсманът.

Проблемът не засяга само длъжниците и техните семейства, това е огромен проблем за българската икономика, за държавата, за обществото, за фиска, защото неплатежоспособността тласка десетки хиляди българи в сивия сектор, където те не допринасят за хазната, за държавата, посочи Мая Манолова.

Другите важни теми, с които се занимава институцията, са колекторските фирми, които безчинстват на гърба на българските граждани, както и дейността на фирмите за бързи кредити, каза още националният омбудсман.

Източник: Novini.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе