Откриха семинар за Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали при домашно насилие

Заместник областният управител на Разград Евгени Драганов  откри днес семинар на тема „Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие – път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие“. Домакин на събитието, организирано от сдружение „ЖАНЕТА“-Разград и фондация „Асоциация Анимус“, бе Областна администрация-Разград.

Семинарът е 24-тото поред събитие – част от националната инициатива за популяризиране и подобряване на проекта за „Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие“. Проведе се с подкрепата на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и обществото Мария Габриел и след официалното му откриване от г-н Драганов бе представено нейно видеообръщение към участниците.

YouTube

В семинара участваха представители на: Окръжния и Районните съдилища в област Разград, Окръжна и Районните прокуратури, дирекциите „Социално подпомагане“, ОДМВР-Разград и Районните управления на МВР, социални институции и услуги, неправителствени организации.

Пред тях г-н Драганов припомни, че в Област Разград е създадена добра практика в работата по проблемите с домашното насилие. В Лудогорието е създаден първият Областен съвет за превенция на домашното насилие, който функционира от 2016 г. „В рамките на съвета отговорните институции и организации от областта активно ис сътрудничат в сферата на превенцията на домашното насилие и при реакция при случаи на домашно насилие“ – каза г-н Драганов. „Областният съвет за превенция на домашното насилие в област Разград бе посочен като добра практика в Доклада за предприетите мерки по прилагането на Плана за действие за изпълнение на Заключителните препоръки към Република България, отправени от Комитета на ООД за премахване на дискриминацията по отношение на жените“ – обяви още заместник областният управител.

На семинара Катя Кръстанова от „Асоциация Анимус“ представи Координационния механизъм, а от Сдружение „Център на неправителствените организации“-Разград ще споделиха своя опит при прилагането на Местния механизъм за приложение на Закона за защита от домашното насилие в област Разград.

В три панела бяха обсъдени: съвместните действия за справяне с домашното насилие, трудностите и проблемите в междуинституционалното сътрудничество и услугите за подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие и работата с лица-извършители.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе