Ще разделят България на девет туристически района

Отделните регионите в страната да бъдат разделни на девет обособени туристически района, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред делегатите на Световния съвет за пътувания и туризъм.

По план Черноморието ще бъде разделено на два района – Северно и Южно, и ще бъде предложен не само един туристически пакет, а цяло изживяване, коментира още тя, цитирана от пресцентъра на ресорното министерство.

YouTube

В създаването на туристическите региони участие имат и всички местни структури – общините, местните организации и бизнесът.

В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25%. През миналата година близо 8,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, от които 5,3 млн. са избрали да посетят Черноморието, каза още Ангелкова.

Тя коментира, че в повечето държави има повече туристи в големите населени места, докато в по-малките, в провинцията, потокът не е толкова голям. Това е тенденцията и в България, затова целта на министерството е да се фокусира върху привличането на туристи в цялата страна. Фокусът на властите е върху културно-историческото ни наследство, обясни още министърът и допълни, че страната ни е на трето място в Европа по открити артефакти.

Българското Министерство на туризма разработи 8 тематични маршрута, обобщаващи над 150 културни обекта в повече от 70 места в България, заяви още Ангелкова. И поясни, че културни-историческите дестинации са достъпни на интернет страницата на ведомството.

Популяризирането на дестинациите е шанс за местните общности да осигуряват заетост в дадените региони и за създаването на социално-икономическа стабилност. Това е важна стъпка към повишаване на конкурентоспособността на целия сектор и устойчивото развитие на туризма, допълни още министърът.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе