Община Разград с Почетен диплом от Международен форум

Община Разград бе удостоена  с Почетен диплом от Международния форум по време на юбилейното  петнадесето издание на Международното изложение „Културен туризъм“, което се проведе в края на миналата седмица във Велико Търново. Участие в него взеха представители от Община Разград  и Регионален исторически музей.
Над 50 изложители от страната и чужбина участваха в него. Техните щандове бяха разположени в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.
За тези 15 години в изложението са участвали представители на над 50 държави, а всяка година то е било посещавано от 30 хиляди души, посочи в приветствието си заместник-министърът на туризма Любен Кънчев.
Зам.-министърът препоръча като добра практкка модела на диверсификация, според типа туризъм, който всеки регион предлага – исторически, религиозен, културен, планински и екологичен туризъм. Той уточни, че това е идеята на Министерството на туризма, да създава дестинации.
В две от тях – културно-исторически и винарно-кулинарната, Разград  участва с бранда „Абритус“.
Форумът беше открит от кмета на Община Велико Търново  инж. Даниел Панов. Той подчерта, че Международното изложение „Културен туризъм“ е част от събитията, с които България се включва в Годината на Европейското културно наследство.

Като председател на УС на НСОРБ Даниел Панов призова представителите на повече от 30 общини, участващи в изложението, да се възползват от новите възможности по ОП „Региони в растеж“, които ще позволят кандидатстване по проекти за реставрация и обновяване на културно-историческо наследство от национално и от световно значение.
За тези 15 години изложението „Културен туризъм“ се е превърнало във форум на приятелството, на обмена на добри практики и иновации в областта на туризма.

YouTube

Виолета Антонова – главен експерт „Култура“ в Община Разград, Галена Радославова – в.и.д. директор на Регионалния исторически музей и Катерина Ганева от Туристическия информационен център, взеха активно участие в деловата работа на форума:

  • Международна кръгла маса „Културен туризъм“ – част от официалния календар на Българското председателство на Съвета на ЕС. Основна тема беше „Модерният туризъм“ – стратегическо бъдеще за България като част от Европа, която е лидер в световния туризъм. Акцент е значението на културата за опознаване и опазване на европейските ценности и история, чрез креативен туризъм-създаване на европейски културни коридори .  Изтъкнати бяха предимствата на маркетинга чрез преживявания – емоционалната връзка между потребителя и туристическия продукт, както и създаването на локален туристически бранд.
  • На националната среща на Туристическите информационни центрове   бяха разяснени условията за сертифициране на ТИЦ, създаването на Национален туристически регистър на центровете. Проведена бе  дискусия за добрите практики, споделени от водещи, успешни ТИЦ в страната.

Други срещи, в които се включиха представителите на Разград бяха -научна конференция на БАН, секция „Културен туризъм“ – опазване, дигитализация и представяне на нематериалното културно наследство; разговори със зам. -министъра на туризма Любен Кънчев и Даниел Панов – Кмет на Община В. Търново; Обсъдена бе възможността Разград да стане домакин на регионална среща по въпросите на културния туризъм.

  • Над 700 души посетиха експозиционния щанд на Община Разград. Установени са ценни контакти  със специалисти от бранша, предоставени са голям брой рекламни материали, които представят Община Разград като атрактивна дестинация за културно-исторически туризъм.
  • Представянето беше оценено от проф. д-р Нина Анастасова, водещ маркетолог в България и Европа и  от организатора на изложението – Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и лично от управителя г-н Борислав Йорданов.

Събитието се организира от Община Велико Търново, Министерство на туризма, Министерство на културата, Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“  и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции /АБТТА/.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе