Идва ли ерата на високите заплати?

Средната работна заплата нарасна с 12 %. Това значи с около 120 лева повече в българския джоб. Държавата плаща 8 милиарда заплaти на година. Това заяви Пламен Димитров от КНСБ в сутрешния блок на БНТ в коментар за разликата в европейските и българските заплати.

Промишленото производство е с 14 % повече, но там увеличение на заплати няма. В предприятията все още не са усетили промените и ръста. Ние произвеждаме далеч по-евтино. Чуждестранните инвестиции са паднали с 25 %. Пазарът на труда не само, че няма кадри, но и ако има те не искат да работят за ниски заплати. От това можем да заключим, че ерата на ниските заплати свърши“, допълни по темата Димитров.

YouTube

„Имаме системна грешка в структурата на индустрията ни. Произвеждаме неща, които не търпят увеличение. Произвеждаме и 2 пъти по-малко от страните в Европа“, коментира темата Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.

„Бизнесът плаща по-малко данъци от работниците“, каза още той.
„Заради ниското заплащане квалифицираното население напуска. Трябва да прекъснем порочния кръг. Говорим, че доходите са ниски, но твърде много неща са по-достъпни в сравнение със Западна България. В страната ни също има перспективи. Трябва да се премахне данъкът върху минималната работна заплата“, завърши Манолов.

Източник: Novini.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе