Областният управител бе гост на първия оперен спектакъл в Тракийския регион на Република Турция

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен присъства на първия оперен спектакъл в Тракийския регион на Република Турция – „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини, поставен от Държавната опера в Стара Загора. Събитието бе организирано от Областната администрация на Одрин и Генералния консул на Република България в Одрин Васил Вълчев. На него бяха поканени всички областни управители в България.

Преди спектакъла заместник-министърът на културата Румен Димитров и българските областни управители имаха среща с Валията на Одрин Гюнай Йоздемир. Към колегите си от България той се обърна с призив за задълбочаване на сътрудничеството между регионите от двете съседни страни, като даде за пример подписаната през декември 2017 г. между Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и Валията на Одрин Гюнай Йоздемир Декларация за сътрудничество и съвместна дейност. Във връзка с културния календар, изработен на база Декларацията, вече няколко групи от Разград, представители на различни сфери от обществения живот, посетиха Одрин и обмениха опит със свои колеги.

YouTube

„Отношенията между България и Турция не са били толкова топли както сега и това се дължи на приятелските отношения между премиера на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеб Тайп Ердоган“ – коментира Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен. „Нека да се възползваме, защото това е от полза за двата народа“ – допълни той.

„Културата трасира пътя на икономиката и бизнес отношенията“ – заяви заместник-министърът на културата Румен Димитров.

Заместник-министърът и областните управители разгледаха част от туристическите забележителности на Одрин, който годишно се посещава от 3 милиона туристи,  а снощи присъстваха на уникалното събитие – първия оперен спектакъл в Тракийския регион на Република Турция. „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини бе представена от Държавната опера в Стара Загора в Голямата зала на Тракийския университет в Одрин. Диригент бе Ивайло Крънчев, а гост-изпълнител на ролята на Мадам Бътерфлай – японската прима Шоко Фокуда. Сред гостите на спектакъла бяха и Старозагорския митрополит Киприян, ректорът на Университета по библиотекознание проф. Стоян Денчев, представители на различни институции в Одрин.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе