Няколко билки за отглеждане в саксия

Пресните билки са винаги на мода. Представяме ви няколко варианта, които може да отглеждаме вкъщи вместо да ги търсим в аптеката.

Лайка

YouTube

Малките цветчета на лайката печелят градинарите с нежност и ефирна красота, но са още по-ценни в природната медицина. С лайка успокоявате нервната система, лекувате стрес, безсъние, напрежение и умора.

Алое

Не само, че не е капризно цвете за отглеждане, но алоете е сред най-използваните съставки в природната козметика и медицина. Гелът от алое облекчава кожни раздразнения, обриви, зачервявания, екземи. Препоръчва се и при слънчево изгаряне.

Босилек

Ароматната подправка е незаменима в кухнята, но и в природната аптечка. Босилекът се използва при рецепти за лечение на висока температура, кашлица, стомашни болки, гадене и запек. Освен това стимулира имунната система.

Невен

Букет от оранжеви цветчета в саксия или основна съставка за различни домашни мехлеми – това е невенът. Използва се при изгаряния, кожни проблеми, заличаване на белези и синини, има антисептично действие.

Магданоз

Повечето хора свързват магданоза единствено с ролята му като универсална подправка за всякакви гозби. Малко обаче знаят, че може да се използва при лечение на заболявания на уринарния тракт. Магданозът е изключително полезен за бъбреците, затова се препоръчва на хора, които се оплакват от цистит или склонност към образуване на камъни в бъбреците.

Глухарче

Гухарчето е изпитано средство за справяне с проблеми като задържане на газове, подут стомах, за регулиране работата на червата. Помага също при липса на апетит.

Тамян

За разлика от много други подправки, подходящи за отглеждане в саксия, тамянът като че ли остава леко пренебрегнат. А всъщност той има важна роля като природно лекарство при кашлица, астма, бронхит и други заболявания на дихателните пътища.

Мента

Като подправка ментата е интересно допълнение към някои десерти. Не е капризна за отглеждане, а ароматните й листа гонят комари и други насекоми през лятото. Като природно лекарство ментата помага при респираторни проблеми, за лечение на главоболие и мигрена, действа срещу стрес и натоварване.

Лимонова трева

Лимоновата трева е едно от най-практичните растения – гони комарите през лятото, може да се ползва като подправка в кухнята, а в домашната аптечка служи като лекарство при главоболие, стомашни болки и ухапвания от насекоми.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе